NA VLASTI SU OD 1990.

HDZ-ova utvrda prvi put u 30 godina ostala bez proračuna, slijedi dogovor ili novi izbori

23.12.2021 u 14:49

Bionic
Reading

Prvi put u novijoj povijesti Solin je ostao bez proračuna jer najvažniji gradski dokument nije usvojen na dramatičnoj sjednici Gradskog vijeća u srijedu navečer. Posljedica je to svibanjskih lokalnih izbora na kojima je gradonačelnik Dalibor Ninčević (HDZ) tijesno uspio zadržati vlast, za samo nekoliko stotina glasova, dok u samom Gradskom vijeću većinu ima šarolika oporba od desnice do ljevice, a koja je uspjela ostati jedinstvena

Solin je za HDZ simbolično vrlo značajan grad u kojemu ova stranka drži vlast puna tri desetljeća, a služi i kao rasadnik kadrova za Splitsko-dalmatinsku županiju, u kojoj također redovito pobjeđuju na izborima otkako su županije i formirane. Gradonačelnik Ninčević u srijedu je službeno predložio na usvajanje proračun u iznosu od 186 milijuna kuna, no za njega je glasalo tek osmero vijećnika. Protiv proračuna bilo je šestero vijećnika Nezavisne liste mladih, dvoje s liste Bolji Solin te po jedan vijećnik Mosta, SDP-a i Domovinskog pokreta.

Zanimljivo je to da se o ovom dokumentu nije ni raspravljalo: nakon gradonačelnikova uvodnog izlaganja nitko se nije javio za riječ. Gradskom vijeću Solina sada slijedi rasprava o odluci o privremenom financiranju, kojom bi se omogućilo funkcioniranje hladnog pogona za iduća tri mjeseca i trošenje najviše 25 posto sredstava utrošenih u ovogodišnjem proračunu, bez novih zapošljavanja i bez sklapanja novih ugovora. Ako se do konca ožujka ne usvoji i proračun za 2022., raspisat će se izvanredni izbori za Gradsko vijeće.

Ukoliko ni novi sastav ovog tijela ne usvoji proračun, po tzv. Lex šerifu uslijedili bi izbori i za gradonačelnika i za Gradsko vijeće. Iz 'oporbene većine' uvjeravaju da im to nije plan te da ne namjeravaju rušiti gradonačelnika Dalibora Ninčevića. Tvrde da sada napokon imaju dovoljno vremena za kvalitetnu raspravu i pozivaju Ninčevića na dogovor.

'Nismo bili uključeni u proces donošenja proračuna jer ga je gradonačelnik poslao tek nekoliko dana prije zakonskog roka, što je po nama neozbiljno. Odlučili smo ne intervenirati amandmanima, nego donijeti odluku o privremenom financiranju, a gradonačelnika pozivamo na zdravu komunikaciju i dogovor kako bismo u interesu grada izbjegli politizaciju', kaže za tportal predsjednik Gradskog vijeća Solina Ivan Andabak (Nezavisna lista mladih).

  • +2
Dalibor Ninčević Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Njihov cilj, uvjerava, doista nije rušenje Ninčevića i ne namjeravaju do kraja izvesti scenarij predviđen Lex šerifom. No žele znatno transparentniji proračun s manje stavki za 'ostale troškove', uvrštenje odluke o izjednačavanju cijena dječjih vrtića, njihove projekte za pomoć gospodarstvu i niz zahtjeva iz komunalne sfere.

'Sve financijske obveze grada, plaće i trenutni projekti idu dalje i neće biti problema s njihovim financiranjem, no nema novih zapošljavanja i novih ugovora. Ako nas gradonačelnik ne pozove na dogovor, sami ćemo izraditi amandmane i usvojiti takav proračun', dodaje Andabak. Gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević (HDZ) za tportal kaže da je iznenađen potezom većine u Gradskom vijeću: kaže da im je prijedlog proračuna doista uputio čak nekoliko dana prije zakonskog roka, dakle još 12. studenog, te da im je čak tjedan dana prije toga poslao nacrt dokumenta i pozvao da upute svoje prijedloge. 'Imali su mjesec i pol dana, nisu se ni oglasili nikakvim amandmanom ili sugestijom', tvrdi Ninčević.

'Glasanje protiv proračuna njihovo je pravo i na to ne mogu utjecati, ali u ovoj situaciji najveći gubitnik su građani. Iduća tri mjeseca financirat će se isključivo nužni troškovi, ograničit će se transferi udrugama, nema novih projekata ni povećanja naknade za novorođenu djecu, što smo namjeravali uvesti od 1. siječnja', kaže Ninčević.

'Osobne ambicije trenutno vladajućih u Gradskom vijeću očito su iznad interesa naših građana', žali se solinski gradonačelnik. Proračun za iduću godinu on ponovno namjerava predložiti u vrlo sličnom obliku, u bitnome ga ne namjerava mijenjati, kaže HDZ-ov gradonačelnik koji se od svibnja bori s 'oporbenom situacijom'.