presica uoči skupštine

HDZ-ov Ilijaš: Neka drugi kandidati pobjeđuju u anketama, naš će pobijediti na izborima u Zagrebu

15.03.2021 u 12:23

Bionic
Reading

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Kazimir Ilijaš ustvrdio je u ponedjeljak da pojedine stranke u Skupštini nakon odlaska Milana Bandića imaju krizu identiteta, svrhe i smisla svog postojanja jer glavnog oponenta - Milana Bandića - više nema.

"Imaju krizu identiteta i s imenom pa se danas zovu 'Zagreb je naš', a sutra 'Lijevi blok', preksutra 'Možemo'. Možda će se uskoro zvati i 'Plačemo', plaču za nekim drugim vremenima", kazao je Ilijaš na konferenciji za novinare uoči sutrašnje sjednice Gradske skupštine.

Na opasku da njihov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Davor Filipović loše stoji u anketama poručio je da "neka drugi kandidati pobjeđuju u anketama, naš će pobijediti na izborima". Pritom je dodao da je čuo za neke ankete u kojima kandidati dobivaju 102 posto glasova.

Predsjednik Skupštine Mislav Herman rekao je da će sutrašnja sjednica sa 74 točke dnevnog reda imati najveći broj točaka dosad u ovom sazivu, a odvijat će se po hibridnom modelu - dio zastupnika bit će fizički prisutan na Zagrebačkom velesajmu, a dio će sudjelovati telekonferencijski.

S obzirom da još očekuje nekoliko točaka po hitnom postupku, zbog opširnog dnevnog reda od blizu 80 točaka najavio je nastavak zasjedanja u srijedu, 17. ožujka, te idućeg tjedna u ponedjeljak i utorak.

Herman se osvrnuo na točke koje se tiču usklađivanja različitih akata s izmjenama Zakona o lokalnoj, regionalnoj i područnoj samoupravi i Zakona o Gradu Zagrebu, kao i Zakona o lokalnim izborima, koji će se održati u 16. svibnja.

Rekao je da u idućem sazivu, u kojem će zbog izmjena biti 47 umjesto 51 zastupnika, očekuju znatne uštede za lokalni proračun jer se naknade za zastupnike značajno smanjuju u skladu s novim Zakonom o lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Neto iznos koji će svaki zastupnik moći godišnje moći primiti bit će maksimalno 16.000 kuna.

Na sjednici će raspisati izbore za mjesnu samoupravu i nadležno izborno povjerenstvo te će biti donesena odluka o raspuštanju vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora 8. travnja.

Sjednica će započeti minutom šutnje u znak poštovanja prema preminulom gradonačelniku Bandiću, najavio je Herman. Na aktualnom satu na pitanja zastupnika odgovarat će Bandićeva zamjenica Jelena Pavičić Vukičević.

Iako je najavljena kao posljednja sjednica u ovom sazivu, Herman je poručio kako je moguće da se u travnju održi još jedna sjednica, ako bude potrebno.