LOKALNI IZBORI

HDZ oslabljen aferom Tušek napada SDP-ovu zagorsku utvrdu, Čačić brani Varaždin, u Međimurju karte još nisu podijeljene: Tko su glavni konkurenti za osvajanje fotelja župana na sjeveru Hrvatske

05.03.2021 u 15:08

Bionic
Reading

O bitkama koje će se na lokalnim izborima u svibnju voditi u najvećim hrvatskim gradovima već se uvelike priča i piše, no osim u gradovima i općinama, u lov na što više glasova birača će i župani. Na izbore za oko dva mjeseca izaći će većina aktualnih župana koji očekuju osvajanje novog mandata, no u nekim županijama ipak su moguća iznenađenja. Tko su glavni konkurenti za osvajanje županija, tportal predstavlja u serijalu tekstova, a krećemo sa samim sjeverom Hrvatske

Sam sjever Hrvatske obuhvaća tri županije - Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku te Međimursku. Ujedno, to je jedan od rijetkih dijelova Hrvatske u kojem na čelu županija nisu HDZ-ovi župani, a po nekim prognozama, tako bi trebalo i ostati.

SDP najizgledniji pobjednik u Krapinsko-zagorskoj županiji

Krapinsko-zagorskom županijom već niz godina vlada SDP, a na čelu županije trenutno je njihov Željko Kolar. Najveći je favorit dolazećih lokalnih izbora i trebalo bi se dogoditi čudo da SDP izgubi ovu županiju. Kolar iza sebe nema neke afere, a šira ga je javnost upoznala kao protukandidata Peđi Grbinu na izborima za predsjednika SDP-a.

Na izborima ga podržavaju i HSS i HSU.

Kao jednog od protukandidata na izborima imat će i Davora Dretara, kandidata s podrškom Domovinskog pokreta. Ovaj saborski zastupnik te stranke itekako je poznat javnosti, no u politici nema baš puno staža. Prilikom predstavljanja svoje kandidature rekao je kako je Zagorje zarobljeno u klasičnom duopolu dviju političkih stranaka koje se godinama izmjenjuju na funkciji i rade samo za vlastitu dobrobit novcem poreznih obveznika - Zagoraca i Zagorki.

HDZ se u ovoj županiji našao u problemu netom prije izbora. Iako je bilo izgledno da bi ta stranka kao kandidata za župana mogla predložiti Žarka Tušeka, on se početkom godine našao usred afere sa snimkom na kojoj je jednom županijskom vijećniku nudio funkcije i pomoć u kampanji. Tušek je zbog afere podnio ostavku na mjesto čelnog čovjeka krapinsko-zagorskog HDZ-a, a stranka je njegova nasljednika našla u načelniku Krapinskih Toplica Ernestu Svažiću, kojeg su odmah kandidirali i za župana. Teško je vjerovati da Svažić s aferom oslabljenim lokalnim HDZ-om može postići veći uspjeh.

Može li oslabljeni HNS ipak poremetiti planove Radimiru Čačiću?

Najveći favorit Varaždinske županije je aktualni župan Radimir Čačić, čelnik Narodne stranke - Reformista. Bivši potpredsjednik Vlade i ministar, Čačić je županiju prije četiri godine preuzeo od HNS-a, a posebno glasan bio je posljednjih nekoliko mjeseci, kada se Varaždinska županija našla u teškoj situaciji zbog koronavirusa.

Službeno ulazeći u kampanju prije neki dan, Čačić je kao obećanje za novi mandat najavio projekte vrijedne 2,5 milijardi kuna.

HNS, koji su nedavno napustili i viđeniji članovi iz Varaždinske županije, svakako će imati svog kandidata za župana. U trenutku pisanja ovog teksta lista se utvrđivala, a ime bi trebalo uskoro biti poznato. No pitanje je može li HNS, koji je nekoć držao ovu županiju, oslabljen unutarstranačkim turbulencijama postići neki veći uspjeh.

U borbu za župansku fotelju SDP pak šalje Barbaru Antolić Vuporu. Antolić Vupora inače je predstavnica slovenske manjine u Varaždinskoj županiji, a javnost ju je više nedavno upoznala, kada je javno iznijela svoje svjedočanstvo o pokušaju silovanja.

Šefa varaždinskog ogranka Anđelka Stričaka u izbornu utrku šalje i HDZ. Stričak je dugogodišnji HDZ-ov saborski zastupnik, branitelj i bivši pripadnik Specijalne policije. Prije nekoliko godina za tportal je otkrio i ponešto o svojim hobijima. Naime Stričak svake prve subote u listopadu na sebe navlači srednjovjekovnu odoru kako bi bio jedan od aktera u 'Bitki za utvrdu Čanjevo', odnosno prikazu te bitke s Turcima.

Preuzima li SDP županiju od Matije Posavca?

Zadnja od županija samog sjevera Hrvatske je Međimurska županija. Karte se u njoj još nisu u potpunosti izmiješale, a aktualni župan Matija Posavec još nije otkrio hoće li na izborima treći put ići u utrku za župana ili će se ovaj put okušati u izborima za gradonačelnika Čakovca.

Jutarnjem listu nedavno je kazao da će donijeti odluku u ožujku te otkrio da je u procesu osnivanja svoje stranke koja će se zvati Nezavisna lista Matije Posavca.

SDP velike nade polaže u svog kandidata Marija Medveda, kojeg podupiru i lokalni HSS i Reformisti. Medved je aktualni dogradonačelnik Čakovca i predsjednik tamošnje vatrogasne zajednice. Medved slovi kao najveći favorit u utrci za župana, pod uvjetom da aktualni čelni čovjek županije Matija Posavec ne istakne svoju kandidaturu.

HDZ će u Međimurju u utrku za župana ići s Goranom Gotalom, trenutno tajnikom kabineta ministra u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Gotal je prije dolaska u Ministarstvo bio zaposlen u Međimurskoj županiji kao voditelj Upravnog odjela za poslove župana u Odsjeku za javnu nabavu, a obnašao je i funkciju predsjednika Gradskog vijeća Grada Preloga.

'U kampanji ću prezentirati rješenja za rak-ranu Međimurja: niske prosječne plaće. Najmarljiviji i najproduktivniji ljudi u Hrvatskoj, a najmanje prosječne plaće u Hrvatskoj. Moramo napraviti radikalan pomak prema industrijama visoke dodane vrijednosti, snažnije podržati međimurskog poduzetnika, međimurskog obrtnika i međimurskog poljoprivrednika, pogotovo u djelatnostima visoke dodane vrijednosti, jer sada nemaju ni približnu podršku kakvu zaslužuju', kaže nam kratko Gotal, a kao prioritete navodi i međimursko sveučilište s dva nova sveučilišna diplomska studija kao direktnu potporu međimurskom gospodarstvu, pravu Zračnu luku Međimurje, platformu e-Investicije te jednosmjensku nastavu u cijelom Međimurju.