lokalni izbori

Ruši se još jedna utvrda: HDZ opasno visi u Šibensko-kninskoj županiji i Zadru, gdje im prijete Marko Vučetić i performer Ričard

16.05.2021 u 22:41

Bionic
Reading

Iako iz HDZ-ova stožera pobjedonosno poručuju da su Slavonija i Dalmacija i dalje cijele plave, situacija je ipak daleko od riješene. HDZ opasno visi u Zadru i Šibensko-kninskoj županiji, svojim dugogodišnjim utvrdama

Prema neslužbenim rezultatima izbora za gradonačelnika Zadra, vodi HDZ-ov aktualni gradonačelnik Branko Dukić s gotovo 39 posto, što je iznenađenje kad se zna da HDZ vlada tim gradom 30 godina i uglavnom su glatko dobivali izbore. Na prošlim izborima Dukić je osvojio mandat u prvom krugu.

Dukiću je glavni protivnik bivši saborski zastupnik Marko Vučetić s podrškom SDP-a, HSS-a, Centra i Akcije mladih. Vučetić je u prvom krugu osvojio 26 posto glasova. Na trećem mjestu je Enio Meštrović, performer koji je u kampanji nastupao kroz lik kojeg je nazvao Ričard, a koji izruguje ukupno društvo i stav da je najbitnije 'poist i popit'.

Atmosfera u stožeru Enija Meštrovića Ričarda Izvor: Cropix / Autor: Jure Miskovic / CROPIX

Meštrović je osvojio gotovo 23 posto glasova. Vučetić vjeruje da s podrškom Enija Meštrovića u drugom krugu u Zadru može doći do promjene nakon 30 godina.

U Šibensko-kninskoj županiji Goran Pauk traži svoj četvrti mandat. Međutim morat će u drugi krug protiv gradonačelnika Knina Marka Jelića. Pauk i Jelić su trenutno u egalu i prema do sada prebrojanim glasovima osvajaju 36 posto glasova. Da je opasan protivnik, Jelić je pokazao prije četiri godine, kada je s gradonačelničkog mjesta svrgnuo Josipu Rimac.

  • +6
Andrej Plenković u izbornom stožeru kandidata HDZ-a, HSLS-a i HSU-a Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elveđi/PIXSELL