RATNE RANE

HDZ ogorčen na Vlahušića jer planira posjetiti Trebinje

21.08.2014 u 21:55

Bionic
Reading

Dubrovački HDZ osudio je danas najavu gradonačelnika Dubrovnika Andre Vlahušića da će posjetiti Trebinje, budući da se, tvrde, taj grad nije ispričao za razaranje Dubrovnika početkom 90-ih.

'Zbog svih poginulih i ranjenih branitelja i civila, zbog svekolike pljačke, razaranja i patnje koju je Grad pretrpio u Domovinskom ratu ogorčeni smo i razočarani najavom gradonačelnika Andra Vlahušića o odlasku u posjet Trebinju', stoji u priopćenju dubrovačkog HDZ-a. Iako smatraju kako je vrijeme da dva grada okrenu novu stranicu u povijesti, Vlahušićev posjet Trebinju smatraju 'apsolutno neprimjerenim prije onoga što je civilizacijski minimum - isprike Trebinja za sve što se dogodilo 90-ih godina'.

'To nam je dužnost prema svima koji su stradali, patili ili bili svjedocima razaranja. Elementarna stvar u rješavanju problema i nesuglasica jest isprika od strane onoga tko je krivac za nastanak problema, a u ovom je slučaju sasvim jasno da je krivac na trebinjskoj strani', ističu dubrovački HDZ-ovci. U priopćenju kažu i kako je 'jasno da su Trebinjci poslužili kao oruđe u rukama velikosrpske mašinerije Slobodana Miloševića', ali tvrde i da se velik dio stanovnika tog grada nije opirao napadu na Dubrovnik, 'već je svojom retorikom zaoštravao situaciju'.

Podsjećaju na riječi ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića da mu je 'žao svake granate koja je promašila Dubrovnik', kao i na izjave o izgradnji 'ljepšeg i starijeg Dubrovnika' nakon njegovog razaranja.

Ističu kako ne mogu i neće zaboraviti strah i oskudicu u okruženom gradu, poginule, ranjene, zarobljene i zlostavljane branitelje, suborce i sugrađane. 'Stoga je zaista nepromišljeno od gradonačelnika da, unatoč činjenici da, ne samo nitko nije odgovarao za sva zlodjela, nego se za njih nije ni ispričao, srlja u ovakvu avanturu', smatra dubrovački HDZ.

Vlahušića pozivaju da odustane od planiranog posjeta, a tvrdnju da je riječ o uzvratnom posjetu nazivaju obmanom, tvrdeći da trebinjski gradonačelnik nikada nije bio u službenom posjetu Dubrovniku.

Podsjećaju da je bivši trebinjski gradonačelnik Dobroslav Ćuk u Dubrovniku boravio tek kao sudionik seminara koji je organizirala međunarodna zajednica te tumače da bi, nakon javne isprike, trebinjski gradonačelnik trebao službeno doći u Dubrovnik i ponoviti ispriku te da dubrovački gradonačelnik tek onda može otići u uzvratni posjet Trebinju.

'Čudi nas da ova pravila političkog ponašanja 'vizionar' i 'miritelj' Vlahušić ne zna. Nadamo se samo da dubrovački gradonačelnik neće u svojim ispadima ići daleko kao što je ratne 1991. išao pišući pismo predaje Grada istim tim Trebinjcima i njihovom tadašnjem mentoru Miloševiću', navodi se u priopćenju dubrovačkog HDZ-a.