KARAMARKO UOČI VLADE

'HDZ je izgubio izbore, ali idemo dalje!'

07.12.2011 u 16:15

Bionic
Reading

Premda su izbori iza nas, a smjena vlasti je odlučena, tehnička Vlada radit će do zadnje sekunde - poručila je tehnička premijerka Jadranka Kosor i najavila još jednu sjednicu prije saziva novoga Sabora. Danas su donijeli deset uredbi i izvješća, među kojima je značajnu pozornost dobila ona o mandarinama

Tehnička je Vlada na današnjoj sjednici, između ostalih, donijela izmjenu Uredbe o određivanju robe koja se izvozi i uvozi na temelju dozvola, Uredbu o naknadi za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih

izvora i odluku o privremenom olakšanom ulasku stranaca u RH. Dali su suglasnost na Odluku o isplati predujma iz trećine dobiti Fonda hrvatskih branitelja. Iz Fonda će se 44 milijuna kuna izdvojiti za stipendije djece branitelja.

Donijeli su i odluku o sufinanciranju troškova otkupa i skladištenja jabuka I. klase te izvješće o Odluci za sufinanciranje trošova otkupa i skladištenja mandarina berbe 2010. godine. 'To su bile iznimno, i jesu, dobre mandarine! To hvale i moje kolege s kojima se susrećem', imala je potrebu dodati Kosor na odluku o usvajanju izvješća.

Kosor je ponovno, iznervirana napisima u medijima, rekla da nije baš 'neviđena stvar' da vlada koja je izgubila na izborima održava sjednice, ako nova vlada nije konstituirana: 'Održat ćemo još jednu sjednicu prije konstituiranja Sabora. Mi ćemo raditi do posljednje sekunde, ovo je tehnička vlada, a posao se odvija u skladu s Ustavom i zakonom. Prikazat ćemo sva financijska izvješća i navesti sve što je ova Vlada učinila i na što smo ponosni.'

Podsjetila je da je Račanova Vlada 2003. održala čak tri sjednice nakon izbora koji su održani 23. studenog, a konačni rezultati su tada u korist HDZ-a došli 8. prosinca. Posljednja Račanova Vlada bila je održana 18. studenoga.

'HDZ je izgubio izbore, no naravno da idemo dalje!' - rekao je tehnički ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko uoči sjednice Vlade i dodao da slijedi Sabor HDZ-a te untarstranački izbori. Tko će biti novi čelnici posrnule stranke, još ne zna.

Na pitanje vidi li svoje ime u vrhu stranke, Karamarko kaže da vidi samo kalkulacije po medijima, a sebe zasad samo na sadašnjoj sjednici Vlade.

Još aktualni ministar zdravstva Darko Milinović rekao je da svom nasljedniku (Rajko Ostojić) ostavlja financijski stabilan sustav, smanjene liste čekanja i najstabilniji zdravstveni sustav u Europi. 'Svom nasljedniku sam čestitao na pobjedi i zaželio mu sreću. Sada ću pokazati kakav sam u oporbi. Poduprijet ću svaki nasljednikov dobar potez koji će podizati nivo zdravstvene usluge i neću biti kao on - to ću dokazati.'

Potpredsjednik tehničke vlade Petar Čobanković rekao je da nasljednicima ostavlja čiste račune, a ministar gospodarstva Đuro Popijač kaže da je sudjelovanje u Vladi bilo vrlo korisno za njega i da vjeruje da su odradili dobar posao.