'POSLOVNIK IZ 19. STOLJEĆA'

HDZ i Laburisti zbog saborskog poslovnika napustili sabornicu

28.06.2013 u 17:24

Bionic
Reading

Iako se očekivalo da će buru u Saboru stvoriti izglasavanje tzv. Perkovićevog zakona, već i prije nego što je to došlo na dnevni red, saborska oporba pobunila se zbog izmjena saborskog poslovnika, zbog čega je dio oporbenih stranaka čak i napustio sabornicu

Naime, tijekom glasovanja vladajuća je većina odbila sve oporbene amandmane, zbog čega su HDZ i Laburisti odmah zatražili stanku.

'Ovo je sramna izmjena Poslovnika koja se čini tehničkom, ali je u svojoj suštini duboko antidemokratska. Ovo je intervencija u Poslovnik Hrvatskoga sabora kojom dodatno želite uništiti pravo na slobodu govora, slobodu mišljenja i izricanja svojih stručnih i političkih stajališta i to je ono zašto mislimo da je ovakva intervencija u Poslovnik nedopustiva', kazao je u ime HDZ-a Davorin Mlakar.

Uvjeren je Mlakar da se ovakvim novim Poslovnikom derogira uloga Sabora, i politički prioritet stavlja na Vladu.

'Nije moguće jednim aktom koji je ranga nižeg od Ustava drugačije urediti odnos Parlamenta i Vlade nego što to propisuje hrvatski Ustav. I dok je taj Ustav na snazi, Vlada će odgovarati Parlamentu, Vlada će polagati račune pred Parlamentom i ne može biti obratno. I zbog toga je nedopustivo da umanjujete važnost Hrvatskoga sabora, da umanjujete značaj koji je on kao zakonodavno tijelo imao u svojih 20 i nešto godina života u samostalnoj Republici Hrvatskoj. Umanjujete se ono što je bio teškom mukom izboren status Hrvatskog sabora i kada nismo imali vlastitu državu', kazao je Mlakar.

Ovakav poslovnik u HDZ-u neće podržati. 'Stoga smo rekli i ponovit ćemo, nećemo se držati ovog poslovnika, izglasujte si ga sami, a mi ćemo raditi prema bivšem poslovniku jer smo na temelju takvih propisa i ušli u ovaj Parlament zalagati se za vrijednosti zbog kojih smo u Parlament izabrani', kazao je Mlakar.

Novi poslovnik Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista usporedio je s onim iz 19. stoljeća, s obzirom na razinu demokracije i prava koja daje zastupnicima.

'Nemate pravo predlagati zakone ni druge akte jer vam nećemo stavljat na dnevni red. Kada i stavimo na dnevni red, nećemo otvoriti raspravu, a ako slučajno otvorimo raspravu, naravno da ništa vašeg nećemo prihvatiti. To piše na koricama novog poslovnika. Na govor predsjednika Vlade nema replike. On odgovara završno na sva pitanja članovima Vlade. Vlada se rekonstruira bez rasprave na plenarnoj sjednici i to nazivate racionalizacijom, boljim radom Sabora', upozorio je Lesar.

Ironično je predložio vladajućima da u odredbama Poslovnika odu i korak dalje. 'Na dan kada Sabor utvrdi točke dnevnog reda vladajuća većina neka odmah izglasa sve zakone, a oporbeni zastupnici pisanim putem u Tajništvo Sabora mogu dostaviti svoje prijedloge i razmišljanja ako se ne koriste elektronskom poštom ili Infodoc službi Sabora ako se koriste elektronskom poštom. I tada smo racionalizirali rad Sabora do maksimuma, rekao je Lesar

No na prozivke oporbe odgovorio je SDP-ov Igor Dragovan , kazavši da je ova parlamentarna većina 'pravila igre uvijek mijenjala otvoreno i transparentno'.

'Za svaki potez koji vučemo, za svaki zakon i odluku koju donosimo u ovom Parlamentu svoje račune polažemo hrvatskim građanima. Tako smo naučili, tako ćemo se ponašati i ubuduće, za razliku od onih koji teško mogu prihvatiti činjenicu da je povjerenje hrvatskih građana na zadnjim parlamentarnim izborima iskazano drugoj parlamentarnoj većini nego njihovoj, a vjerojatno zato postoje razlozi koji i dan danas nažalost moramo gledati pred hrvatskim sudovima', rekao je Dragovan

Zaključio je kako 'Poslovnik u ovoj formi nije Sveto pismo te da se može mijenjati'.

Na kraju je nova verzija saborskog poslovnika izglasana sa 76 glasova za, jednim glasom protiv i tri suzdržana glasa.

Nova verzija Poslovnika kao glavnu novinu ima da će počevši od ove jeseni, premijer jednom godišnje predstavljati Saboru izvješće Vlade o uočenim pojavama, problemima i stanju u društvu, kao i o aktivnostima Vlade.

O premijerovu izvješću raspravljat će samo klubovi, ne i zastupnici pojedinačno, a neće biti ni replika. Kod naknadnog imenovanja člana Vlade o njemu će raspravljati samo nadležni odbori, ne i Sabor koji će samo glasovati o povjerenju.

Poslovnik definira da će Sabor zasjedati prema godišnjem planu koji će utvrditi saborsko Predsjedništvo. Predsjedništvo će, iznimno, moći ograničiti raspravu o nekoj temi na točno određeno vrijeme, a vrijeme za političke stranke rasporediti u skladu s njihovom zastupljenošću.

Klub zastupnika, po novome, moći će osnovati i političke stranke i nezavisni zastupnici koji zajedno imaju tri zastupnika.