GRADSKO VIJEĆE, DRUGI PUT

HDZ i Kerum dogovorili koaliciju, evo njihovog sporazuma

17.07.2017 u 10:58

Željko Kerum na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Splita

Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilić

Bionic
Reading

Splitsko Gradsko vijeće konstituirano je iz drugog pokušaja, na sjednici održanoj nakon što su HDZ i HGS Željka Keruma sklopili sporazum o suradnji. Za njegovog predsjednika izabran je Jure Šundov (HGS), potpredsjednik iz redova vlasti je šef splitskog HDZ-a Petar Škorić, a iz oporbe Marijana Puljak (Pametno)

Premda se tijekom jutra nalazio u vijećnici, gradonačelnik Andro Krstulović Opara je iz nje izbivao u trenutku kada se glasovalo za Šundova. Jednako kao i HDZ-ov koalicijski partner Tonći Blažević iz HSLS-a, koji se unaprijed izjasnio protiv suradnje s Kerumom. Nova vladajuća koalicija tako je imala tijesnu većinu, 18 od ukupno 35 vijećnićkih glasova.

Neslužbene informacije govore da su HDZ i Kerum u protekla dva tjedna pregovarali o podjeli resora, kao i direktorskih mjesta u gradskim poduzećima, te da je manjem koalicijskom partneru pripao urbanizam, zatim tvrtke 'Stanouprava' i 'Splitska obala', javna ustanova 'Sportski objekti', pa čak i mjesto ravnatelja Opere, na kojemu želi vidjeti mladog člana svoje stranke i člana orkesta HNK Split Juru Bučevića. Govori se i o podjeli mjesta u nadzornim i upravnim odborima u omjeru 60 naprema 40.

Sporazum HDZ - Kerum Izvor: tportal.hr / Autor: D. Petranović

Sam sporazum HDZ-a i HGS-a, kojeg je tportal dobio na uvid, ne spominje ove detalje - vjerojatno zato što je za veliki broj unaprijed podijeljenih funkcija predviđeno barem formalno raspisivanje javnih natječaja. No zato se, između ostalog, govori o 'povećanju učinkovitosti gradske uprave' i njenom preustroju, koji će se obaviti prilikom usvajanja proračuna za iduću godinu. Formalno, osnovni kriterij odabira gradskih pročelnika bit će 'njihova stručnost'.

Spomenuti su i najvažniji gradski projekti poput izrade strategije razvoja, izmjene GUP-a i sanacije odlagališta Karepovac, kao i rješavanje problema nedostatka parkirališnih mjesta i prometne infrastrukture. Tvrdi se da neće biti povećanja broja zaposlenih u gradskoj upravi.

'Nastojat ću biti pošten i pravedan, držat ću se Statuta i jamčim da će diskusije s moje strane biti pristojne i uljuđene, bez osobnih omalovažavanja i vrijeđanja', kazao je novi predsjednik Gradskog vijeća Splita Jure Šundov. Predložio je da se prva radna sjednica održi već do 1. kolovoza, kada bi Split napokon trebao dobiti proračun za 2017. godinu.

Uglavnom, HDZ i Kerum potvrdili su svoju ljubav, ovaj put i napismeno. Jedno drugome obećali su vjernost na četiri godine.

Kerum: Šef Opere čovik na svome mistu 

'Ništa u sporazumu nije spektakularno, on je općenit. Ali jasno je s koliko sudjeluje HGS, a s koliko HDZ. Imamo dosta kvalitetnih ljudi, grad mora funkcionirati. Nema nikakve pomirbe, nego politika je politika i grad mora ići dalje, građani ne smiju biti taoci ni Keruma ni Opare', kazao je Željko Kerum nekon konstituirajuće sjednice.

Dodao je i da 'misli kako će Jure Bučević biti šef Opere HNK Split jer se radi o profesoru, dirigentu s dva fakulteta i 17 godina staža, ukratko - 'čoviku na svome mistu'.

Gradsko vijeće Splita Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotić

Gradonačelnika Krstulovića Oparu nemalo su iznenadile ove riječi: upozorio je da splitsko kazalište ima svog intendanta koji bira svoje suradnike i za to traži potporu Gradskog vijeća. 'Znamo kako je HNK izgledao dok su ga vodili ljudi gospodina Keruma', dometnuo je splitski gradonačelnik.

Krstulović Opara tvrdi uopće nije sudjelovao u koalicijskim pregovorima HDZ-a i HGS-a, ali da je upoznat sa sadržajem postignutog sporazuma. 'Ni o kakvoj podjeli resora nije bilo riječi, oni će se 'dodjeljivati' kada usvojimo preustroj gradske uprave i kada na natječaju za pročelnike izaberemo najbolje ljude', uporan je.

Dodao je da Split mora funkcionirati i da je jedina alternativa današnjem dogovoru daljnja blokada grada, a uvjeren je da će njegov rad u budućnosti podržavati i više od današnjih 18 vijećnika.

'Dogodilo se ono što se očekivalo u kampanji, dugo najavljivanu koaliciju HDZ-a i HGS-a danas smo samo formalno potvrdili. Bit ćemo konstruktivna oporba i podržavati dobre prijedloge, a davat ćemo i svoje', najavila je predsjednica 'Pametnog' Marijana Puljak.