VIŠAK IZ KAMPANJE

HDZ: Evo zašto nam je predsjednica uplatila novac

29.04.2015 u 19:16

Bionic
Reading

Nakon što su iz SDP-a s Iblerovog trga stigle žestoke optužbe na račun Kolinde Grabar Kitarović da je utajila porez uplatom viška novca iz kampanje na račun HDZ-a koji će biti proslijeđen u humanitarne svrhe, iz HDZ-a je stigla promptna reakcija i objašnjenje

'Radi se o sredstvima koji s temeljem odluke Vlade dodjeljuju kandidatima. Predsjednica može zadržati sredstva za sebe osobno. U tom slučaju navedeni iznos smatra se oporezivim dohotkom i povlači za sobom plaćanje poreza i doprinosa koji bi na taj iznos bili 685 tisuća kuna. Druga je mogućnost prebacivanje ukupne svote od 1,17 milijuna kuna na središnji račun stranke koja ju je kandidirala. U tom slučaju transakcija ne podliježe nikakvim davanjima', objašnjavaju.

'Donesena je zajednička odluka da se sredstva uplate na središnji račun stranke, a potom uputi potrebitima. HDZ je u financijskom planu za 2015. planirao tekuće donacije u iznosu od 1,6 milijuna kuna pa sredstva koja su stigla na središnji račun stranke može bez davanja transferirati prema različitim udrugama kako želi', zaključuju.

Gordan Jandroković odbacio je sve optužbe koje su stigle na račun predsjednice Kolinde Grabar Kitarović iz SDP-a rekavši da je što se tiče te donacije koja će biti proslijeđena u humanitarne svrhe, sve u redu i po zakonu kao što je priznao i SDP-ovac Peđa Grbin.

Jandroković smatra da je posrijedi taktika SDP-a koji u nemogućnosti rješavanja gospodarske krize i socijalnih problema nastoji izazivati konflikte svađe i sukobe i izmišljati afere te očekuje da će se tako ponašati sve do parlamentarnih izbora po obrascu koji je najavio i Zoran Milanović u izbornoj noći nakon pobjede Grabar Kitarović kada je rekao 'ili mi ili oni'.

Objasnio je i da se novac mogao zadržati kao što je napravio Josipović ili vratiti u proračun.

'S obzirom na to da je postojala sumnja kako će oni potrošiti taj novac i na afere koje je imao SDP; skupi mobiteli, cijena kvadrata u Zagreb Towera, automobilima koji se ne voze te skupo plaćenim letovima premijera na otok Krk i ministrice Pusić iz Turske', kazao je Jandroković.

U HDZ-u drže da je bolje dati novac u humanitarne svrhe nego financirati skupog PR-ovca (Alex Braun, op. a.) za popravljanje lošeg imidža.

'Očito je da je i sam taj PR-ovac predložio da izbori budu što kasnije jer će samim tim zaraditi nekoliko milijuna kuna više', zaključio je Jandroković.


Podsjetimo, saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin na izvanrednoj konferenciji za medije u stranačkim prostorijama na Iblerovom trgu optužio je predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović da se otvoreno svrstava na stranu HDZ-a i de facto postaje glasnogovornicom Tomislava Karamarka u kampanji za parlamentarne izbore. Iz SDP-a su poručili predsjednici da se tako njezini prethodnici Ivo Josipović i Stjepan Mesić nisu ponašali, već su držali neutralnu ulogu što i priliči funkciji predsjednika države.

'Pri tome ne ispunjava obećanja koja je dala u predsjedničkoj kampanji jer kao što vidimo od preseljenja u Visoku nema ništa, nije smanjen ni broj zaposlenih u Uredu predsjednice, a pokazuje građanima kako se izbjegava plaćanje poreza', kazao je Grbin.

Na novinarsko pitanje što konkretno misli pod optužbama da izbjegava plaćanje poreza i je li tu bilo kršenja zakona, Grbin je kazao da će o tome je li bilo kršenja zakona svoj sud dati mjerodavne institucije, ali da bi predsjednica trebala biti prva koja će svojim primjerom građanima pokazati da se porez mora plaćati, a ne da traži rupe u zakonu, komentirao je SDP-ovac.