crobarometar

HDZ čvrsto na vrhu, Milanović preokrenuo trend

25.04.2023 u 20:17

Bionic
Reading

Crobarometar za travanj 2023. godine pokazuje da je inflacija, tj. rast cijena pojedinih proizvoda i usluga, važna tema u javnom prostoru i svakodnevnom životu građana.

Istraživanje koje je objavio Dnevnik Nove TV pokazuje da je HDZ čvrsto konsolidirao podršku i ona ne pada ispod trideset posto. Tako je bilo i u travnju, trenutačno su na 30,9 posto podrške. No čini se da se i SDP stidljivo oporavlja: podrška im je na 13,6 posto, jedan i pol postotni poen više nego u prošlom mjesecu te, što je za njih još važnije, taj rejting već treći mjesec zaredom polako raste.

Na trećem je mjestu platforma Možemo! s 8,8 posto, sa sličnim rastom i trendom kao i SDP. Četvrti je Most s 8,7 posto podrške, također u pozitivnom trendu, dok je peti Domovinski pokret s blago negativnim trendom i 6 posto podrške.

Tajna je rasta navedenih stranaka, čini se, u padu broja neodlučnih. Iako su još uvijek druga politička snaga u državi, taj se broj smanjuje i sada 17 posto naših ispitanika koji bi sigurno ili vjerojatno izašli na izbore ne zna kome bi dalo glas. Mjesec dana ranije taj je broj bio 19,2 posto.

I čini se da su u taj bazen u prošlom mjesecu najviše zagrabile stranke ljevice i lijevog centra, SDP-a i Možemo!, što ukazuje na jedini način na koji se može pokušati kontrirati HDZ-u – konsolidirati svoju bazu i tražiti prostora među neodlučnima.

Najpozitivnijim građani doživljavaju predsjednika Republike Zorana Milanovića. Na drugom je mjestu ovog mjeseca zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, slijedi Božo Petrov, četvrti je Ivan Penava te peti Andrej Plenković.

Najnegativniji dojam imaju spram Milorada Pupovca, slijede ga na zajedničkom drugom mjestu Gordan Jandroković i Zlatko Hasanbegović, a na trećem su se stisnuli Andrej Plenković i Hrvoje Zekanović. Gledamo li neto omjer negativnog i pozitivnog doživljaja, najbolje prolazi Tomislav Tomašević, drugo mjesto dijele Božo Petrov i Ivica Puljak, na četvrtom je Ivan Penava, a na petom Zoran Milanović.

Predsjednik Zoran Milanović, nakon što mu je četiri mjeseca zaredom padala podrška, uspio je okrenuti taj trend: 56 posto ispitanih koji ne podržavaju njegov rad se smanjio na 53 posto, dok je broj onih koji ga podržavaju narastao s 36 na 38 posto.

  • +7
Andrej Plenković Izvor: Cropix / Autor: Nera Simic

I kod podrške rada Vlade također je došlo do promjene trenda. Nakon blagog, ali ipak konstantnog tromjesečnog rasta broja ispitanika koji ne podržavaju poteze koje povlači Vlada, i tu stiže promjena. Broj takvih smanjio se sa 65 na 61 posto, dok je broj onih koji podržavaju rad Vlade porastao s 28 na 30 posto.

No općenito se osjeti blagi rast optimizma građana u travnju – bio je Uskrs, polako se zahuktava turistička predsezona – i to se vjerojatno u nekoj mjeri odrazilo i na podršku rada Vlade, odnosno predsjednika Republike.

Visoke cijene i inflacija općenito apsolutno dominiraju i ovaj mjesec i zadaju najviše muke građanima – to je za njih najveći problem.

Zanimljivo je da je i ovaj mjesec na drugom mjestu tema koja je donedavno ipak bila nešto niže na rang-listi najvećih problema, a to je korupcija u samom državnom vrhu. Afere ipak, čini se, ostavljaju traga u percepciji građana.

Na trećem je mjestu nezadovoljavajući životni standard, odnosno nezadovoljstvo visinom plaće. Na četvrtom je mjestu općenito nezadovoljstvo stanjem gospodarstva i ekonomskom situacijom, a top pet najvećih problema u državi, iz perspektive građana, ovaj mjesec zatvara visina mirovina.