MINISTAR GOSPODARSTVA U SJENI

'HDZ će znati kako Inu vratiti Hrvatskoj'

16.08.2012 u 12:56

Bionic
Reading

Zlatko Ževrnja, načelnik općine Dugopolje i HDZ-ov ministar gospodarstva u sjeni, izjavio je u intervjuu Globusu, komentirajući ugovorni odnos naftne kompanije Ine i mađarskog MOL-a, da bi bio 'najsretniji kad bi Vlada pronašla način i vratila kontrolni paket Ine'. 'Ako oni to ne uspiju, tada bih volio kad ne bi išli u prodaju, nego da sačekaju dolazak HDZ-a na vlast – mi ćemo znati kako vratiti Inu Hrvatskoj', poručio je Ževrnja

Nedavno imenovani predsjednik HDZ-ova Odbora za gospodarstvo, koji je označen kao dio HDZ-ove 'vlade u sjeni', ocijenio je i rad kabineta Zorana Milanovića rekavši da su 'imali puno vremena za pripremu preuzimanja vlasti, no pokazali su nesnalaženje i nespremnost'.

'Očekivao sam realizaciju projekata državnih poduzeća, no sve to stoji', upozorio je Zlatko Ževrnja u Globusu.

Na konstataciju da te projekte vodi njegov suparnik – ministar gospodarstva Radimir Čačić, Ževrnja je postavio pitanje: 'Zašto suparnik?' Svoje je iznenađenje ubrzo i objasnio ustvrdivši da se s Tomislavom Karamarkom nije dogovorio da jednog dana bude kandidat stranke za ministra gospodarstva. 'Takvih ambicija nemam', rekao je Ževrnja.

Iako bez ministarskih ambicija, kako tvrdi, ipak bi razvoj gospodarstva 'usmjerio na tri poluge – poljoprivredu, turizam i razvijanje postojećih te stvaranje novih znanja'.

'Kad kažem poljoprivreda, mislim na proizvodnju u najširem smislu – na maslinarstvo, ratarstvo, voćarstvo, stočarstvo i marikulture. I danas imamo nenormalno visok vanjski bilančni deficit, odnosno uvozimo više hrane nego što izvozimo', upozorio je Ževrnja.

U turizmu predlaže proširenje turističke ponude, koja se, po njegovu mišljenju, 'ne može samo temeljiti na lijepom vremenu i kupanju'. Zalaže se i za aktiviranje turizma u Dalmatinskoj zagori, Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji i Zagorju.

'Država bi tu mogla pomoći tako što bi male poduzetnike u prvih nekoliko godina oslobodila PDV-a dok ne stasaju. Svi ti projekti u konačnici će dovesti do drugog cilja turizma, a to je produljenje sezone', predlaže Ževrnja.

Za znanja je rekao da bi ona pokretala kvalitetnu i efikasnu industriju, odnosno 'mlade ljude na najvišem nivou pripremiti i obrazovati za mjesta inženjera gdje će oni sa sobom donijeti neke nove pravce razvoja, što bi nas moglo podignuti iz prosječnosti'.

207522,207692,206167,94371Protivi se prodaji Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja, pravdajući to potrebom posjedovanja jake nacionalne banke i činjenicom da 'ne bi bilo dobro da osiguravajući sektor bude u stranim rukama jer će u tom slučaju rasti cijene usluga'.

Kad je davanje autocesta u koncesiju, ocijenio je da 'provedba takve ideje može biti vrlo opasna, pogotovo za turizam u kojem važnu ulogu imaju autoceste'. 'Sigurno bi se uspio pronaći model prema kojem bi autocestama mogle upravljati državne kompanije. Ne dijelim uvriježeno mišljenje da je država uvijek loš gospodarstvenik', smatra Ževrnja.

Na kraju se osvrnuo i na istragu o elitnoj prostituciji u kojoj se spominjalo i njegovo ime, rekavši da je 'riječ o beskrupuloznoj laži i montaži'. Potvrdio je da je u policiju pozvan kao svjedok.

Isključivo je riječ o podmetnutoj laži da bi me se osobno, poslovno i politički diskvalificiralo', tvrdi Zlatko Ževrnja u Globusu. Na pitanje tko mu je podmetnuo, kratko odgovara: 'Druge političke opcije. 99 posto.'