REORGANIZACIJA BANSKIH DVORA

HDZ će Mostu predložiti četiri potpredsjednika vlade

04.01.2016 u 09:46

Bionic
Reading

Pregovore oko formiranja Vlade te broja i reorganizacije ministarstava i agencija Most nezavisnih lista i Domoljubna koalicija nastavit će danas u poslijepodnevnim satima u HDZ-ovom stranačkom sjedištu nakon što vrh HDZ-a odradi svoj sastanak, a Most svoje Nacionalno vijeće

Nakon razgovora Domoljubne koalicije i Mosta o broju ministarstava i imenima ljudi koji bi mogli preuzeti pojedine resore, zadnju bi riječ trebao imati mandatar Tihomir Orešković, a HRT doznaje da će HDZ Mostu uz dosadašnja dva potpredsjednika vlade: za društvene i gospodarske djelatnosti, predložiti imenovanje još dva: za domovinsku sigurnost i potpredsjednika bez portfelja.

Potpredsjednika za domovinsku sigurnost u HDZ-u smatraju nužnim tvrdeći da Hrvatska već godinama nema strategiju domovinske sigurnosti, ali iz zbog nedavnih događaja - opasnosti od terorističkog napada, migracijske krize i elementarnih nepogoda. Kandidati za ove četiri pozicije bit će predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, čelnik Mosta Božo Petrov, ali i Ivan Lovrinović iz Mosta te predsjednik HSS-a Branko Hrg

Broj ministarstava bi, kako se neslužbeno doznaje, trebao biti smanjen s 20 na 17 i trećina bi pripala Mostu, koji želi ovih šest ministarstava: pravosuđa, poljoprivrede, uprave, poduzetništva i okoliša te unutarnjih poslova. Most je zahtjev za MUP-om iznio i javno, a njihov glasnogovornik Nikola Grmoja obrazlaže ga potrebom učinkovite borbe protiv kriminala i korupcije.

No, s obzirom na to da je za MUP zainteresiran i HDZ, očekuje se da će upravo to ministarstvo biti temom najviše polemika. Naime, i HDZ-ovi koalicijski partneri na mjestu ministra unutarnjih poslova žele predsjednika HDZ-a.

Šef HDZ-a Mostu kani predložiti i plan reorganizacije javne uprave kao i sastav buduće vlade. Pritom se najavljuje drastično smanjenje broja agencija, državnih ureda, zavoda i javnih ustanova s dosadašnjih 190 na oko pola. HDZ kani osnovati i Ministarstvo demografske obnove, a u planu su im i jedinstveni ured za nabavu teosnivanje holdinga koji bi okupio sva javna i državna poduzeća što je model koji se primjenjuje u Austriji, a o kojem je tportal ranije pisao.


Što se rasporeda satnice tiče, Most će u 10.30 sati održati sastanak Nacionalnog vijeća, a sastanak Mosta i Domoljubne koalicije je u 14.30 u prostorijama HDZ-a.

410789,410564,410757,410734