STVARANJE FEDERALNE JEDINICE

HDZ BiH više nije HDZ-ova sestrinska stranka

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 12.11.2011 16:12
  • Objavljeno 12.11.2011 u 10:20
Dragan Čović

Dragan Čović

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Supredsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je u intervjuu za banjolučke Nezavisne novine da se vodeće hrvatske stranke u BiH zauzimaju da se u ustavnim reformama uspostavi većinska hrvatska federalna jedinica unutar BiH te da je njegova osobna želja biti prvi predsjednik tako ustrojenog dijela zemlje

'Danas hrvatska politika očekuje rješenje kroz jednu federalnu jedinicu, koja će imati svoje sjedište u Mostaru, i mislim da je to u prilog stabilnosti europske BiH', rekao je Čović i u subotu ga citirale Nezavisne novine.

Dodao je da je to trajno opredjeljenje hrvatske politike i realnost odnosa u BiH, kako bi se spriječila majorizacija brojnijih naroda nad Hrvatima. 'Što prije se oslobodimo tih tereta, moći ćemo normalno razmišljati u uvjerenju da ne može brojniji narod, samo zato što je brojniji, uništiti onog drugog', rekao je.

Čović je odbacio mogućnost da se afera s HDZ-om Hrvatske prenese na 'sestrinsku' stranku kojoj je na čelu. 'Nekad smo govorili da smo sestrinske stranke koje su jako vezane, a danas moramo kazati da smo stranke koje veže jedan strateški sporazum, partnerstvo koje smo potpisali prije godinu i pol dana', pojasnio je.

Po njegovu mišljenju, zbivanja u HDZ-u Hrvatske su završna faza čišćenja odnosa pred definitivni ulazak Hrvatske u EU. Pri tome Hrvati iz BiH žele graditi odnose s državom Hrvatskom, a ne samo s pojedinim strankama, ističe Čović.

'Ja bih želio da HDZ dobije izbore. Međutim, kako god oni završili, mi držimo jedan kvalitetan odnos sa svima, pa i s predsjednikom Ivom Josipovićem.' Čović je dodao da Hrvati u BiH ne smiju biti ovisnici o jednoj stranci ili jednoj osobi u Hrvatskoj, nego da kreiraju svoju politiku u BiH sami i autonomno.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi