PRIPREMA SE PARALELNA VLAST

HDZ BiH i HDZ 1990: Lagumdžija je izveo državni udar !

Zlatko Lagumdžija

Zlatko Lagumdžija

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić/Pixsell

Središnja tijela HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. u ponedjeljak su na odvojenim izvanrednim sjednicama u Mostaru zaključila da neće priznati odluke nedavno izabranih vlasti Federacije BiH optužujući SDP BiH Zlatka Lagumdžiju da je izveo državni udar te su najavili sazivanje Hrvatskog narodnog sabora i uspostavu međužupanijskog vijeća koji će se suprotstaviti odlukama nelegalnih vlasti

U priopćenju iz HDZ-a BiH nakon sjednica Predsjedništva i Središnjeg odbora stranke pozvali su legitimne institucije vlasti od općine do razine BiH da ne priznaju protuustavno i nelegalno uspostavljenu vlast i da ne provode njihove nezakonite odluke.

“Predsjedništvo HDZ BiH je podržalo inicijativu za sazivanje Hrvatskog narodnog sabora BiH, kao i inicijativu za uspostavu međužupanijskog i međuopćinskog Vijeća s hrvatskom većinom”, navodi se u u zaključcima koje je podržao i Središnji odbor HDZ-a BiH.

Iz HDZ-a 1990. su posljednje odluke SDP-a BiH ocijenili državnim udarom ističući da ih neće priznavati.

“Ta vlast neće biti priznata od hrvatskog naroda u BiH, a ne bi trebala biti priznata ni od koga kome je stalo do poštivanja Ustava, zakona, ravnopravnosti naroda i budućnosti Bosne i Hercegovine. Pozivamo sve dužnosnike HDZ1990 i apeliramo na sve ostale da ne sudjeluju u nezakonitim i neustavnim radnjama”, priopćeno je iz HDZ-a 1990.

HDZ BiH je pozvao i bošnjačke stranke, intelektualce i ustanove da se ograde od neustavnih poteza SDP-a BiH i predsjednika Zlatka Lagumdžije

“Svjesni da političko i institucionalno djelovanje SDP-a BiH dovodi u pitanje stabilnost i euroatlantske perspektive BiH, te nanosi ogromnu političku štetu svima, a prije svega bošnjačkom narodu u BiH, i svjesni da takva politika ne uživa podršku velike većine Bošnjaka u Bosni i Hercegovini, pozivamo ih da se ograde od takvog djelovanja SDP-a i koncepta rušenja ustavnog poretka FBiH”, navodi se u zaključcima HDZ-a BiH.

Na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednica središnjih tijela, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je vjeruje kako dva HDZ-a imaju potporu predsjednika RH Ive Josipovića i premijerke Jadranke Kosor jer će vući sve poteze sukladno ustavu te da neće krenuti put uspostave Hrvatske samouprave od prije deset godina.

"Radit ćemo isključivo na temelju ustava i zakona. Nitko nema pravo grubo kršiti ustav. Svugdje u svijetu bi ono što je napravio SDP bio državni udar, samo nije u BiH. Ja vjerujem da zaključci i sve što radimo ima potporu predsjednika i premijerke RH. I Zagreb očekuje da se poštuje izborna volja Hrvata i izbjegne bilo kakvo krizno stanje", rekao je Čović. Dodao je da će dvije stranke ustrojiti vlast u preostale tri županije kako bi ispuniti zahtjeve koje je pred njih postavila međunarodna zajednica.

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić pozvao je međunarodnu zajednicu, Središnje izborno povjerenstvo i Ustavni sud da odbace neustavne poteze SDP-ove koalicije, a Hrvate na otpor novoj vlasti.

“Pozivamo sve Hrvate u BiH na uljuđen, odlučan i svenarodni odgovor u čemu je doprinos svake osobe dragocjen”, rekao je Ljubić

Protekloga tjedna stranke okupljene oko SDP-a izabrane su predsjednika i novu vladu Federacije unatoč tome što nije izabran gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda u kojemu nije nazočilo 11 od 17 izaslanika. Središnje izborno povjerenstvo (SIP) ranije je naložilo da se ne održava sjednica Doma naroda dok se ne popuni ovaj dom, no stranke okupljene oko SDP-a su se oglušile o to. SIP bi na sjednici koja je danas počela u Sarajevu trebao odlučiti o tome smatraju li zakonitim izbor predsjednika Federacije i nove vlade u Domu naroda.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi