REAKCIJE NA PRESUDE GENERALIMA

HDZ BiH: 'Hrvati krivi što su osnovali RH?!'

15.04.2011 u 14:56

Bionic
Reading

Presudu generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku hrvatski su političari u BiH u petak dočekali s ogorčenjem, predstavnici srpskih prognaničkih udruga s odobravanjem, a svi mediji su prenijeli obrazloženje suda kako je operacija Oluja bila dio udruženog zločinačkog poduhvata

'Kao čovjek sam ogorčen. Iako se radi o prvostupanjskoj presudi, teško ju je racionalno prihvatiti', rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Prema njegovoj ocjeni, presuda predstavlja samo završnu točku na politički proces koji se vodi protiv Hrvata i Hrvatske.

'Presuda otvara crne slutnje da je cilj Hrvatsku na čelu s predsjednikom Tuđmanom izjednačiti sa zločinačkim pothvatom', dodao je Čović. Prema njegovim riječima, Hrvatska ovu presudu mora dobro analizirati i izvući određene pouke.

IZ HDZ-a BiH su priopćili da su ovom 'nepravomoćnom i nepravednom osudom Hrvati krivi što su osnovali neovisnu Republiku Hrvatsku i što su se obranili u Domovinskom ratu'.

Iz HDZ-a 1990 ocijenili su neprihvatljivim presudu hrvatskim generalima očekujući da će se u drugostupanjskome postupku dokazati nevinost hrvatskih generala.

'Općepoznata stvar je da je Oluja bila legitimna oslobodilačka vojna i redarstvena akcija koja je konačno dovela do oslobađanja Republike Hrvatske. Hrvati u BiH su posebno osjetljivi na kriminaliziranje Oluje jer je ona omogućila i stvaranje pretpostavki za vojne operacije koje su dovele i do postizanja mira u Bosni i Hercegovini', naveli su iz HDZ-a 1990.

Predsjednik udruženja izbjeglih Srba iz Hrvatske Petar Džodan izrazio je zadovoljstvo da je presuda za Oluju potvrdila kako se radilo o udruženom zločinačkom poduhvatu na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom te bivšim hrvatskim političkim i vojnim vodstvom.

Džodan je iskazao očekivanje i da će se pred sudovima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj procesuirati nižerangirani časnici te drugi pripadnici Hrvatske vojske koji su počili zločine tijekom operacije Oluja i Bljesak.

Svi mediji u udarnim terminima objavili su da su osuđeni generali Gotovina i Markač, dok je general Čermak oslobođen optužbi. Sarajevski 'Dnevni avaz' prenosi sve što se zbiva u Haagu i reakcije u Hrvatskoj posebno ističući dio presude po kojem je prvi hrvatski predsjednik dr Franjo Tuđman bio 'mozak zločinačkog pothvata' te da se bivšeg predsjednika Stjepana Mesića u reakcijama iz Hrvatske proglašava izdajnikom.

Federalna televizija FTV iz Sarajeva uživo je prenosila izricanje presude iz Haaga.