ZAOŠTRAVA SE U BIH

HDZ 1990. ne priznaje vlast bez potpore Hrvata

08.03.2011 u 19:01

Bionic
Reading

Predsjedništvo HDZ-a 1990. priopćilo je u utorak da će pozvati Hrvate u BiH da ne priznanju novu vlast u Federaciji BiH ako bude ustrojena bez većinske potpore hrvatskih političkih predstavnika

Nakon sjednice održane u Mostaru HDZ 1990. je izrazio očekivanje da će međunarodna zajednica suspendirati akcije koje opisuje kao "neustavne korake i radnje usmjerene na formiranje vlasti u Federaciji BiH".

"Ako bi se usprkos našim upozorenjima i upozorenjima središnjeg izbornog povjerenstva kao i međunarodne zajednice vlast formirala na neustavan način pozvat ćemo sve Hrvate i sve građane kojima je istinski stalo do BiH da ne priznaju tako uspostavljenu vlast", priopćio je HDZ 1990.

Stranka upozorava da uspostava krnjeg Doma naroda na neustavan i nezakonit način bez većinskog izbornog hrvatskog legitimiteta predstavlja "udar na ustavni poredak Federacije BiH, a s obzirom i na ulogu federalnih institucija u formiranju institucija BiH to je istodobno udar i na ustavni poredak BiH".

HDZ 1990. je pozvao sve stranke na uspostavu vlasti na temelju potpore koje su dobile unutar tri naroda.

HDZ BiH i HDZ 1990. inzistiraju da u izvršnoj vlasti zauzmu najveći broj funkcija jer su osvojili 90 posto glasova Hrvata na posljednjim izborima dok SDP traži da se vladajuća koalicija okupi oko programske platforme te da manje stranke iz te grupacije popune hrvatske pozicije u vlasti.