NISU POŠTOVALI AUTORSKA PRAVA

HDSSB ukrao pjesmu od Laibacha, slovenski bend prijeti tužbom

15.10.2015 u 09:48

Bionic
Reading

Svjetski slavna slovenska umjetnička skupina Laibach smatra da ju je HDSSB pokrao kada je na svom nedavnom stranačkom saboru neovlašteno iskoristio njezinu pjesmu te je najavila tužbu, pišu 24 sata

HDSSB je njihovu himničku pjesmu 'Geburt einer Nation' pustio kao glazbenu podlogu kratkog filma o osnivanju stranke, prikazanog na 7. saboru stranke u četvrtak.

Laibach je na upit 24sata odgovorio da HDSSB nije platio nikakvu naknadu za korištenje pjesme u filmu te da za to nije ni tražio ni dobio dopuštenje. To što je pjesmu koristila stranka koja je nedavno predstavila svoj pseudomilitarni odred, u Laibachu smatraju nedopustivim. Već su obavijestili nositelje njihove licence na autorska prava u Hrvatskoj. 'Oni su prvi dužni poduzeti pravne korake zbog nezakonitog korištenja pjesme, a razmatramo i mogućnost tužbe. Netko od autora videa za HDSSB pjesmu je nelegalno upotrijebio, ignorirajući ili ne poznavajući autorsko zakonodavstvo', zaključili su.

Iz vrha HDSSB-a kažu da nisu ni znali koja je pjesma u podlozi. 'Ali mi imamo ugovor s HDS ZAMP-om koji štiti njihova autorska prava i taj račun smo podmirili. A taj se film više nigdje neće vrtjeti. To je više bio sažetak za jednokratnu upotrebu. Praktično nije ni javno pušten. To je bio zatvoreni sabor stranke na koji nije mogao doći nitko tko nije pozvan. Ako oni smatraju da smo im naštetili, ja im se ispričavam. Nadam se da tužbe neće biti, čak smatram da nema elemenata za', rekao je HDSSB-ov Ivan Drmić.

No u ZAMP-u kažu da u ovom slučaju oni nemaju nikakvu ulogu. 'Za korištenje glazbe u novom audiovizualnom djelu, autoru audiovizualnog djela potrebno je izričito odobrenje autora glazbe', odgovorili su iz ZAMP-a.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.