SILAJDŽIĆ BIJESAN

Haški sud uništavao dokaze

08.05.2009 u 14:50

Bionic
Reading

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić zatražit će da se u Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) provede istraga kako bi se utvrdilo tko je i zbog čega naložio uništavanje dijela dokaznog materijala o ratnim zločinima počinjenim u BiH, priopćeno je u petak iz Silajdžićeva ureda.

Informacija o tome da je dio dokaznih predmeta proslijeđenih u Den Haag iz BiH uništen nakon što je dokumentiran u elektroničkom obliku pojavila se tijekom ovotjednog posjeta glavnog tužitelja ICTY-a Sergea Brammertza BiH.

On je tu informaciju prenio predstavnicama udruga koje okupljaju obitelji poginulih u Srebrenici.

"Posebice su potresne indicije da se među uništenim dokumentima nalazi gomila osobnih iskaznica nađenih na tijelima žrtava u Srebrenici te da su te osobne iskaznice spaljene u pogonu za spaljivanje industrijskog otpada u Den Haagu", stoji u Silajdžićevoj izjavi.

Obrazloženje koje su su žene Srebrenice dobile od Brammertza glasilo je kako u Den Haagu nije bilo uvjeta za čuvanje svog dokaznog materijala u izvornom obliku pa je jedan dio stoga morao biti uništen.

Silajdžić međutim drži kako je to još jedan dokaz zavjere čiji je cilj prikriti ili umanjiti razmjere genocida počinjenog u Srebrenici.

"Sada se čak i iz sudskih arhiva uklanjaju i posljednji tragovi sjećanja na genocid", zaključuje Silajdžić dodajući kako ovo samo pokazuje da bi sav arhiv ICTY-a koji se odnosi na zločine počinjene u BiH trebao biti vraćen u tu državu.