PAKRAČKA POLJANA

Haški sud predao dokaze protiv Merčepa

13.04.2010 u 20:29

Bionic
Reading

Hrvatska je dobila dovoljno dokaznog materijala da može nastaviti istragu protiv Tomislava Merčepa - rekao je u utorak Bob Reid, zamjenik ravnatelja procesnog odjela Tužiteljstva Haaškog suda. Dodao je kako je prije dva tjedna Haaški sud uputio pismo Hrvatskoj sa zahtjevom za odgovor u kojoj je fazi taj slučaj

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić Jutarnjem listu je demantirao izjavu Boba Reida: “Mi do danas nismo dobili nikakav upit o predmetu koji spominje gospodin Reid. Njegova izjava je netočna, a to smo ustanovili i u razgovoru s predstavnicima suda”.

Dosje iz istrage o navodnim zločinima koji su počinile postrojbe kolokvijalno nazvane “Merčepovci”, označen je kao predmet B kategorije i nosi kodni naziv “Atlantis”. Taj se predmet u Hrvatskoj već jednim dijelom realizirao u optužnici protiv Damira Kufnera i petorice pripadnika HV-a zbog ubojstva najmanje 16 srpskih civila blizu Pakraca.

Vrhovni sud nedavno je ukinuo osuđujuću prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Požegi, kao razlog navodeći pravno upitan status svjedočenja koje su prikupili haaški istražitelji. Ostali materijali koje su u predmetu “Atlantis” prikupili haaški istražitelji, a u kojima se spominje i uloga samog Tomislava Merčepa, predmet su kriminalističke obrade koju je naložilo državno odvjetništvo. Izjava Boba Reida tumači se i kao pritisak kojim se traži ubrzanje istrage oko Merčepa.

Nedugo nakon što je novinarima u Haaškom sudu iz izvora Tužiteljstva rečeno da je DORH-u poslano pismo u kojem se traži očitovanje oko slučaja, glasnogovornica suda demantirala je postojanje takvog pisma.