GOTOVINA, ČERMAK, MARKAČ

Haški sud odbio zahtjev za odbacivanjem optužnice

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 03.04.2009 11:49
  • Objavljeno 03.04.2009 u 10:36
Gotovina, Markač, Čermak

Gotovina, Markač, Čermak

Izvor: tportal.hr / Autor: montaža

Raspravno vijeće Haškog suda nije prihvatilo zahtjeve obrane hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača za odbacivanjem svih točaka optužnice koja ih tereti za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje, smatrajući da u ovoj fazi postupka u kojoj se dokazi analiziraju u najpovoljnijem svjetlu za tužiteljstvo, postoje dovoljni dokazi koji podupiru sve točke optužnice, od progona stanovništva do sudjelovanja trojice optuženih u udruženom zločinačkom pothvatu

DEN HAAG - Vijeće je, po usmenom obrazloženju koje je iznio predsjedavajući sudac Alphons Orie, zaključilo da dokazi, u ovoj fazi postupka, upućuju na zaključak da se na područjima na kojima se vodila operacija Oluja radilo 'o široko rasprostranjenom napadu na srpsko civilno stanovništvo'. U prilog toj tezi Orie je naveo nekoliko svjedočenja u kojima su opisivani pljačka i palež koje su počinili pripadnici hrvatskih snaga.

Što se ubojstava tiče Vijeće smatra da 'ima dovoljno dokaza za kazneno djelo ubojstva po točkama 6. i 7. i te točke ostaju na snazi', a vijeće je zaključilo i da ima dovoljno dokaza o razaranju, deportacijama i o drugim nehumanim djelima te su i te točke optužnice 'preživjele'.

Vijeće je utvrdilo da postoji dovoljno dokaza 'o postojanju zajedničkog cilja da se postigne trajno uklanjanje civila', kao i o sudjelovanju trojice optuženih u udruženom zločinačkom pothvatu te o postojanju njihove namjere za počinjenje djela. Vijeće se pri tom pozvalo i na tzv. Brijunski transkript sastanka održanog na Brijunima 31. srpnja 1995. na kojem je hrvatski vojni vrh predvođen tadašnjim predsjednikom Franjom Tuđmanom planirao operaciju oslobađanja do tada okupiranih područja Hrvatske te na svjedočenje bivšeg američkog veleposlanika Petera Galbraitha koji je govorio o događajima nakon Oluje.

Na sastanku na Brijunima bili su generali Gotovina i Markač

Vijeće je zaključilo da ima dovoljno dokaza da su hrvatske snage na području zbornog područja Split bile pod kontrolom generala Gotovine, a snage specijalne policije pod kontrolom generala Markača, kao i da su oni u vrijeme koje pokriva optužnica bili na tom području.

Vijeće je također zaključilo da postoje dokazi da su bar neka od djela navedenih u optužnici počinili pripadnici HV-a odnosno specijalne policije, a za generala Markača zaključilo je da dokazi upućuju na to da je sudjelovao u aktivnostima prikrivanja zločina u Gruborima.

Suci također smatraju da dokazi u ovoj fazi upućuju i na to da je Gotovina znao za nedjela podčinjenih.

Što se Čermaka tiče vijeće je zaključilo da je i on znao za zločine na svom području te da ih je ili pokušavao prikriti ili obećavao istrage koji se ili ne bi odvijale ili bi ali znatno kasnije.

Obrana trojice generala prošli je tjedan na posebno sazvanom ročištu zatražila odbacivanje optužnice koja tereti trojicu generala za zločine počinjene u Oluji poručivši da tužitelji u svom dijelu postupka, koji je završio 5. ožujka, nisu izveli dokaze koji potvrđuju navode optužnice.

Optužnica tereti Gotovinu, Čermaka i Markača da su se s hrvatskim političkim i vojnim vrhom udružili u zločinački pothvat sa svrhom protjerivanja lokalnoga srpskog stanovništva iz tzv. krajine u akciji Oluji u kolovozu 1995. godine. 'Sva trojica optuženih, stoga, moraju izvoditi dokaze', zaključio je u petak sudac Orie.

Sudsko vijeće već je ranije odlučilo da dokazni postupak obrane počinje 28. svibnja ove godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi