KRIVNJA JE INDIVIDUALNA

Haški sud odbio zahtjev RH za statusom prijateljem suda

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 08.02.2012 23:33
  • Objavljeno 08.02.2012 u 23:33
Markač i Gotovina

Markač i Gotovina

Izvor: tportal.hr / Autor: Montaža tportala

Haaški je sud odbio prijedlog Hrvatske za dodjelom statusa prijatelja suda u predmetu 'Gotovina-Markač', objavio je u srijedu Haaški sud

'Žalbeno vijeće utvrdilo je da je suština argumenata - hrvatski nacionalni interesi izvan opsega pitanja koja se razmatraju u žalbi. U skladu s tim žalbeno vijeće nije uvjereno da bi dozvoljavanje Hrvatskoj da podnese amicus curiae podnesak pomoglo u odlučivanju o Gotovininoj i Markačevoj žalbi', navodi se u odluci donesenoj 8. veljače.

Hrvatska vlada zatražila je u prosincu od Haaškoga suda da joj odobri status prijatelja suda smatrajući da može pomoći žalbenom vijeću na tri područja – pitanju udruženog zločinačkog poduhvata, prekomjernog granatiranja i standarda krivnje u presudi.

U svojoj odluci žalbeno vijeće navodi da je Hrvatska 16. prosinca podnijela povjerljivi zahtjev kojim je tražila dozvolu da podnese izjavu o interesu, odnosno podnesak u svojstvu prijatelja suda jer je nepravomoćnom presudom 'Gotovina, Čermak i Markač' Hrvatska proglašena odgovornom za zločine obuhvaćene udruženim zločinačkim poduhvatom.

Iz te činjenice Hrvatska je izvukla svoje barem ograničeno pravo da intervenira i objasni svoje interese, navodi žalbeno vijeće u odluci.

Hrvatska je, piše dalje žalbeno vijeće, navela da bi presuda mogla imati negativan učinak na mogućnosti hrvatskih dužnosnika da donose odluke u vanjskoj politici i pitanjima vezanim uz obranu te bi naštetila hrvatskom legitimitetu pred međunarodnim institucijama. Hrvatska je također ustvrdila da se presuda koristi kao negativni presedan u slučajevima protiv Hrvatske pred drugim međunarodnim i nacionalnim sudovima.

'Žalbeno vijeće ističe da presudom utvrđeno postojanje udruženog zločinačkog poduhvata ni na koji način ne predstavlja utvrđivanje odgovornosti države Hrvatske', ističu žalbeni suci obrazlažući da se ICTY bavi jedino individualnom odgovornošću pa bi prihvaćanje hrvatskog zahtjeva značilo izlazak iz okvira mandata Haaškoga suda.

Generali Ante Gotovina i Mladen Markač u travnju prošle godine nepravomoćno su proglašeni krivima i osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata zbog ratnih zločina i progona srpskog stanovništva počinjenog tijekom i nakon operacije Oluje. U tijeku je žalbeni dio postupka i prema kalendaru rada u ožujku bi se trebala održati žalbena rasprava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi