nepravomoćna presuda

Hasanbegović dobio spor protiv Ante Tomića zbog uvreda

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 09.03.2018 16:38
  • Objavljeno 09.03.2018 u 16:35
Hasanbegović dobio spor protiv Ante Tomića zbog uvreda u NIN-u

Hasanbegović dobio spor protiv Ante Tomića zbog uvreda u NIN-u

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović nepravomoćno je na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu dobio spor protiv splitskog kolumniste Ante Tomića koji će mu, postane li presuda pravomoćna, morati isplatiti naknadu štete u iznosu od 30 tisuća kuna, uvećanih za zateznu kamatu

Presudom je Tomiću naloženo također da Hasanbegoviću nadoknadi i parnični trošak u iznosu oko 12,800 kuna.

Hasanbegović je tužio Tomića zbog uvreda na njegov račun iznesenih u članku 'Jadi političkog minotaura', objavljenog 28. siječnja 2016. u tiskanom izdanju beogradskog tjednika NIN, odnosno 31. siječnja 2016. u njihovoj elektroničkoj verziji, kao i na facebook stranici.

U tom tekstu Tomić je za Hasanbegovića rekao da je 'retard', odnosno 'nemoguće biće, politički minotaur, 'ideološki jednorog', 'ustaški klaun', 'slaboumni zagrebački musliman' i 'bijednik'.

Hasanbegović je isticao u tužbi da autor teksta može o njegovim društvenim i političkim pogledima može misliti što hoće pa i bez ikakvih argumenata, ali ga nema pravo vrijeđati i kvalificirati na način da mu vrijeđa pravo osobnosti i nanosi neimovinsku štetu.

  • +52
  • +49

Sva lica Zlatka Hasanbegovića

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Sutkinja Jadranka Liović Merkaš zaključila je da su objavljene informacije povrijedile tužiteljev integritet, čast i ugled i dostojanstvo, čime mu je povrijeđeno pravo osobnosti.

Sud je prihvatio Hasanbegovićeve tvrdnje po kojima se našao u stanju uznemirenosti, nesanice, izrugivanja prolaznika, zbog čega je jedno vrijeme izbjegavao odlaske na uobičajena mjesta, što su osjetili i članovi njegove obitelji. To se po stavu suda doista dogodilo s obzirom da nije logično ni životno moguće bezbolno i bez posljedica nositi se s takvim kvalifikacijama.

Iako je tuženik, izrazio sumnju u pretrpljene tegobe tužitelja, smatrajući postupak političkom predstavom tužitelja, sud je zaključio da već iznesene teške kvalifikacije o Hasanbegoviću opravdavaju dosuđene pravične novčane naknade.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!