PUŠTEN NAKON PROVJERE

Haradinaj uhićen u Ljubljani po tjeralici iz Srbije

17.06.2015 u 15:46

Bionic
Reading

Ramuš Haradinaj, predsjednik Alijanse za budućnost Kosova i bivši kosovski premijer, uhićen je na ljubljanskom aerodromu temeljem tjeralice koju je za njim raspisala Srbija 2006. te je nakon provjere pušten, javljaju prištinski mediji. Haradinaj je bio u službenom posjetu Njemačkoj, odakle je otišao u Bruxelles i konačno u Sloveniju

Haradinaj je za portal Gazeta ekspres rekao da će se vrlo brzo vratiti u Prištinu i da je jedina šteta koja mu je nanesena to što je propustio let za Kosovo.

'Nisam uhićen, međutim čišćenje popisa tjeralica sa slovenskog sustava zahtijeva vrijeme. Prvim ću se avionom vratiti u Prištinu', rekao je Haradinaj.

Alijansa je prethodno osudila njegovo uhićenje i zatražila hitno puštanje svog čelnika na slobodu.

'Ovo više zaista nema smisla! Haradinaj se dobrovoljno predao Haagu, u kojem je bio dva puta i oslobođen je svih optužbi. Srbija bi se već jednom trebala riješiti tih optužnica za sva vremena. I to treba biti dio normalizacije odnosa između Prištine i Beograda. Sramotna uhićenja lidera stranaka svakako zaoštravaju odnose dviju strana, tako da bi se to pitanje trebalo riješiti uz posredovanje Washingtona', rekao je za Blic politički analitičar Fatmir Šeholi.

Haški sud je Ramuša Haradinaja dvaput oslobodio krivnje za ratne zločine nad Srbima i drugim nealbancima na Kosovu.

Beogradske vlasti podigle su protiv Haradinaja 108 kaznenih prijava zbog sumnje da je izvršio kaznena djela terorizma, udruživanja radi neprijateljske djelatnosti i ubijanja civila.