NAJMANJA BEBA

Hana je imala samo 500 grama i preživjela je 75 dana reanimacije

Bionic
Reading

Mala Hana Begović iz Makarske rođena je 28. lipnja 2013., tri i pol mjeseca prije termina, a na dan rođenja bila je teška svega pola kilograma i dugačka 30 centimetara. Prema riječima liječnika u splitskom rodilištu, Hana je najmanja beba rođena u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a sa svojom majkom Anjom Begović (23) iz bolnice je izašla tek prije nekoliko dana nakon skoro sedam mjeseci borbe za život

U međuvremenu je Hana već narasla na 45 centimetara, te danas teži 3,7 kg. Najmanja beba rođena u Splitsko-dalmatinskoj županiji prošla je ukupno 75 dana reanimacije, te niz komplikacija kao što je krvarenje u mozgu, no sve je to Hana hrabro prebrodila. U splitskom rodilištu nazvali su je ‘beba palčić’, a s obzirom na to da je od prvog dana disala bez aparata, liječnici su je nazvali i ‘beba čudo’.

Inače, liječnici nisu bili posebno optimistični, pa su roditelje Anju (23) i Edina (26) pripremali i na najgori mogući scenarij, a to je da beba neće preživjeti. Međutim, Hana je uspjela, piše Makarska kronika
'Premda Hana ima šest i pol mjeseci, pedijatri joj određuju starost od tri mjeseca, koliko bi ustvari trebala imati da se rodila u 40 -tom tjednu trudnoće. Međutim, Hana je rođena između 23. i 25. tjedna, a rođendan će mo joj slaviti 28. lipnja kada je i rođena, te 9. siječnja kada je napustila bolnicu. Kada se rodila bila je duga kao daljinski za TV, a pelena joj je bila toliko velika da je skoro dosezala vrat, dok su joj ruke bile tanašne kao kemijska olovka', govori Hanina majka Anja.

Inače, komplikacije su nastale jer je Anja Begović rođe na s tzv. pregrađenom maternicom, a u bolnicu je dospjela još po četkom lipnja prošle godine zbog obilnog krvarenja.

'Nisam ni znala da ću roditi jer sam primala terapije koje zaustavljaju porod, no odjednom sam osjetila tupu bol u trbuhu što su ustvari bili trudovi, a Hanu sam rodila za manje od pola minute i to prirodnim putem. No, od šoka nisam ni dobro vidjela bebu pa sam mislila da je mrtva. Prvo što mi je doktorica kazala je da je beba živa, no pitanje je do kada, a te sam riječi slušala svakog dana.

Tada sam sama sebi kazala ako Bog hoće da preživi, preživjet će, kaže nam Anja koja je potom sa svojom Hanom prošla niz borbi: od četiri i pol mjeseca boravka u inkubatoru, do toga da hranu nije mogla primati preko sonde jer nije postojala toliko tanka cjevčica. Hana će morati proći nizkontrola jer su joj na konventiliranja pluća oštećena, pa je preporučeno da se ne iz vodi vani dok ne zatopli. No, liječnici su kazali da će sve komplikacije nestati s godinama.