ratni zločin

Hamas optužio Izrael za zvjerstva u Pojasu Gaze

14.10.2023 u 17:22

Bionic
Reading

Čelnik Hamasa Ismail Hanija u subotu je optužio Izrael za ratne zločine u Pojasu Gaze, gusto naseljenom palestinskom pojasu zemlje, koji izraelska vojska nemilosrdno granatira od Hamasovog krvavog napada na židovsku državu 7. listopada

"Izraelska zvjerstva predstavljaju ratne zločine i flagrantna kršenja međunarodnog prava", napisao je Hanija u otvorenom pismu upućenom glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu.

Također je osudio "opsadu" koju je Izrael nametnuo Pojasu Gaze, gdje je dosad ubijeno 2200 ljudi, i pozvao UN da "izvrši pritisak" na Izrael da dopusti "ulazak humanitarne pomoći i medicinskih potrepština".

Hamas je danas objavio da je u izraelskim napadima ubijeno

Hamas je prethodno, u dosad nezabilježenom napadu na Izrael, usmrtio 1300 ljudi, mahom civila. Neki su pritom pobijeni vrlo brutalno.

Izraelska vojska, koja je na napad odgovorila bombardiranjem pojasa Gaze, također je pozvala stanovništvo da napusti svoje domove na sjeveru Gaze uoči planirane kopnene invazije. evakuira svoje domove i krene prema jugu palestinskog teritorija prije pokretanja vojne ofenzive.

Vojska je objasnila da je grad Gaza u središtu njezinih operacija jer je to mjesto gdje se nalaze čelnici Hamasa.

Mnogi zapadni dužnosnici pozvali su Izrael da u svom ratu s Hamasom vodi računa o teškoj humanitarnoj situaciji u Gazi.