zgrožen izmjenama

Hajdaš Dončić: Zašto centralizacija u zdravstvu, Beroš želi dodatni kaos u zdravstvu

21.10.2021 u 15:10

Bionic
Reading

SDP-ov zastupnik Siniša Hajdaš Dončić izjavio je u četvrtak da je "zgrožen" izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti koje su dan ranije iz resornog ministarstva upućene na adrese zainteresiranih ustanova, a kojima se, upozorio je, zdravstvene ustanove kani centralizirati

Zgrožen sam zbog više razloga, rekao je zastupnik u slobodnom govoru, tumačeći kako bi se tim izmjenama zavodi za javno zdravstvo i bolnice, kojima sada upravljaju županije, stavile pod upravu države, a isto bi se dogodilo i s hitnom medicinom.

Jednim potezom pera to se želi centralizirati, zašto, upitao je.

Ministar Beroš želi stvoriti dodatni kaos u sustavu, najveći gubitaši u sustavu zdravstva su državne bolnice, prvo treba riješiti njihove i problem HZZO, kazao je Hajdaš Dončić i poručio da hrvatskim zdravstvom vladaju monopolisti, a ne ministar.

Ružica Vukovac (DP) upozorila je na nalaz državnih revizora prema kojemu su korisnici pretpristupnih fondova EU nenamjenski potrošili više od 18 milijuna kuna, utvrdili postojanje milijunskih dugova pojedinaca koji se nikada neće naplatiti.

Navela je i "ključ za uspjeh" onih koji su se obogatili na poticajima koje je Hrvatska unatrag 15 godina "dijelila šakom i kapom".

Vukovac je rekla kako se registrira firma za poljoprivrednu proizvodnju ili stočarstvo, ne OPG, zatim se aplicira na sredstva EU preko Agencije za plaćanje, dobije nekoliko milijuna kuna, zaboravi na obećano u projektu koji je apliciran za sredstva, ugasi firma ili ona ode u stečaj, a novac se nikad ne vrati.

Katarina Peović (RF) pozvala je kolege da pogledaju sjednicu saborskog Odbora za rad te naglasila kako je "sramotno" na koji se način raspravljalo o zakonu o minimalnoj plaći koji će, upozorila je, imati materijalne posljedice za 52 tisuće ljudi koji primaju tu plaću.

Predsjedavajući Odbora, Davorko Vidović (Klub socijaldemokrata) nije imao strpljenja, niti snage da više od par minuta posvetimo zakonu o minimalnoj plaći, a u tome mu je zdušno pomagala Majda Burić iz HDZ-a, izjavila je Peović.