JORGENSEN PISAO MILANOVIĆU

'Hajdaš Dončić nas ignorira'

12.06.2012 u 15:19

Bionic
Reading

Punih mjesec dana nakon što su javno upozorili na 'harač' koji su prisiljeni plaćati privatnoj tvrtki Split Pilot i zbog kojega država pogoduje Jadroliniji za 220 tisuća eura godišnje, u splitskoj brodarskoj tvrtki Blue line odlučili su se na neuobičajen potez: premijeru Zoranu Milanoviću obratili su se otvorenim pismom preko - Facebooka

'Punih mjesec dana pokušavamo dogovoriti sastanak u Ministarstvu mora, obraćali smo im se i javno i putem direktnih dopisa, no potpuno nas se ignorira', žali se Henry Jorgensen, direktor tvrtke koja punih 19 godina održava trajektnu vezu između Splita i Ancone i koja godišnje preveze oko 200 tisuća putnika i 30 tisuća vozila.

Blue line je, inače, službeno registriran u Panami, no na svoja dva broda zapošljava 40 Hrvata, a svu opskrbu, servise i održavanje ima u Hrvatskoj, gdje naručuje i sve intelektualne usluge te plaća osiguranje.

'Apsurdno je da se naši kapetani, koji imaju i po 15 godina iskustva na ovoj liniji, tretiraju kao da prvi put uplovljavaju u Split pa smo prisiljeni koristiti peljarske usluge privatne tvrtke Split Pilot, koja na njih ima monopol. U 19 godina platili smo im dva milijuna eura za nešto što ne služi sigurnosti plovidbe, nego samo punjenju džepova privatne tvrtke', upozorava Jorgensen. Pored svega, dodaje, peljarske usluge u Splitu su gotovo dvostruko skuplje nego u Anconi.

Neobičnim zakonom, za razliku od kapetana Blue linea, kapetani na brodovima Jadrolinije nemaju obavezu koristiti usluge peljarenja prilikom uplovljavanja u splitsku luku, pa čak ni ako im je to prva plovidba. Stoga u splitskoj tvrtki uporno traže sastanke u Vladi, no to im nije uspjelo s HDZ-ovom, a očito ni SDP-ovom.

'Vjerovali smo da će sadašnja vlada promijeniti praksu i biti spremna na dijalog s gospodarstvenicima, ali čini se da je liberalizacija pomorskog prijevoza samo priča za Europu, o čemu ćemo obavijestiti nadležna europska tijela. Svejedno, nadamo se da ćemo s Ministarstvom mora uskoro barem započeti razgovor na ovu temu', napisao je Jorgensen.