KORISTIT ĆE SE VIDEOLINK

Haag presuđuje Šešelju 31. ožujka, imaju jednu molbu za njega

16.03.2016 u 14:20

Bionic
Reading

Haški sud priopćio je danas kako će presuda Vojislavu Šešelju biti izrečena 31. ožujka u 10 sati bez nazočnosti optuženog. Njega su pak zamolili da do 22. ožujka pisanim putem obavijesti sud želi li pratiti izricanje presude putem videolinka iz Beograda

U obrazloženju odluke koju je potpisao sudac Madiale Nijang navodi se kako će presuda biti izrečena 31. ožujka unatoč nenazočnosti optuženog i to ne stoga što se njegova prisutnost ne zahtijeva, već stoga što on odbija biti prisutan i što srbijanske vlasti ne primjenjuju adekvatna sredstva da ga primoraju na to.


Optuženi Šešelj je za nekoliko srbijanskih medija kazao kako će on presudu 'sa zadovoljstvom odgledati putem videolinka'.

Inače, sudsko vijeće je ranije usvojilo argument Vlade Srbije da nije moguće prekidati ni nastaviti Šešeljevo liječenje od tumora jetre u Haagu. Taj argument, po današnjoj odluci, službeni je Beograd izložio u jučerašnjem povjerljivom dopisu sudu o teškoćama koje bi izazvalo vraćanje Šešelja s privremene slobode u Srbiji, na kojoj je od studenoga 2014.