FLORENCE HARTMANN:

'Haag je nagradio mozgove masovnih zločina'

01.06.2013 u 18:14

Bionic
Reading

Bivša glasnogovornica haškog tužiteljstva Florence Hartmann ocijenila je oslobađajuću presudu nekadašnjim čelnicima srpske državne sigurnosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju kao još jedan udarac na vjerodostojnost Haškog suda

Hartmann je u intervjuu agenciji Anadolija, čije izvode u subotu prenose beogradski mediji, istaknula da je oslobađajuća presuda za Stanišića i Simatovića 'najvidljiviji u nizu udaraca na vjerodostojnost Haškog suda u završnoj fazi njegovog rada'.

'Haški sud je potvrdio da teži ukinuti, iz međunarodnog kaznenog prava, (instituciju) zapovjedne odgovornosti kao i koncept suučesništva vojnog i civilnog vrha u slučaju sistemskog nasilja. Time su nagrađeni mozgovi sistema koji su obmanom uspeli planirati i organizirati masovno nasilje, a sve preko paravana organizacije, pazeći da ne napišu izravno naređenje', rekla je nekadašnja glasnogovornica glavne tužiteljice ICTY-a Carle del Ponte.

Ona je istaknula da se u Den Haagu događa preokret koji ne samo da na svojoj koži osjećaju žrtve posljednjeg rata u Europi, već koji ima i 'dalekosežne posljedice širom svijeta'.

'Mogu zamisliti reakcije žrtava čija su djeca izravno stradala od ‘duhova tame’ koji su bili otjelotvoreni u likovima Stanišića i Simatovića, sada već slobodnih ljudi. Po svemu sudeći, nažalost, odgovornost za zločine (koju sud ne poriče) svodi se na lokalne igrače, a ne na mozgove', rekla je Hartman.

Ona je istaknula kako zbog odluka suda, poput oslobađajuće presude za Staništića i Simatovića, 'ostaje samo osjećaj iznevjerenosti' te 'gorak osećaj prijevare, jer nije ni istina i nije ni pravda'.

Hartmann je u intervjuu srbijanskoj agenciji Tanjugu koncem svibnja ocijenila da su konačne presude hrvatskom i srpskom generalu Anti Gotovini i Momčilu Perišiću politički potez kojim velike sile sebi prave alibi, te da je ICTY 'nažalost odustao od svog zadatka' i bavi se prvenstveno 'stvaranjem pravnog naslijeđa koje odgovara velikim silama koje i same imaju slične situacije u operacijama i intervencijama širom svijeta'. Njezino je stajalište i da se presudama Gotovini i Perišiću kreira 'pravni presedan koji u budućnosti značajno otežava ili čak onemogućava kazneno gonjenje vojnih zapovjednika'.

Bivšeg šefa Službe državne sigurnosti Srbije Jovicu Stanišića i njegovog zamjenika Franka Simatovića Frenkija, optužene za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH koje su počinile srpske paravojne jedinice, Haški sud je u četvrtak nepravomoćno oslobodio krivnje po svim tačkama optužnice.