SAMO SLUČAJNOST ILI...

Haag će osloboditi Karadžića na godišnjicu Srebrenice?

11.07.2013 u 11:55

Bionic
Reading

'Međunarodni sud izriče presude onda kad su one gotove', izjavila je Magdalena Spalinska, glasnogovornica Tajništva i sudskih vijeća Haškog suda odgovarajući na pitanje je li slučajno da se baš u četvrtak, na dan obilježavanja genocida u Srebrenici, u Haškom sudu izriče presuda po žalbi Radovana Karadžića

Navodeći razloge da se baš u četvrtak na Europski dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Sud očituje po žalbi kojom je Karadžić tražio izricanje oslobađajuće presude, Spalinska kaže da uzimajući u obzir strategiju okončanja rada Haškog suda koju je zatražilo Vijeće sigurnosti UN-a i pravo optuženih da im se sudi bez nepotrebnog odgoda, Međunarodni sud izriče presude onda kada su one gotove, prenosi portal 24sata.info.

Karadžić je 11. srpnja podnio zahtjev za izricanje oslobađajuće presude po svim točkama optužnice u skladu s pravilom 98bis Pravilnika Haškog suda. Karadžića je Sud u Haag oslobodio optužbi za genocid u nizu općina u BiH osim za Srebrenicu. Tužiteljstvo se na tu odluku žalilo.

Pravilo 98bis Pravilnika o postupku i dokazima Međunarodnog suda predviđa da će, po završetku izvođenja dokaza optužbe, raspravno vijeće usmenom odlukom, nakon što sasluša usmene argumente strana, donijeti oslobađajuću presudu po bilo kojoj od točaka optužnice ukoliko nema dokaza koji mogu biti osnova za osudu.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, vođa Srpske demokratske stranke (SDS) i vrhovni zapovjednik vojske bosanskih Srba (VRS), tereti se za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja, počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.