OTKUPNINA 3 MILIJUNA DOLARA

Gusari oslobodili supertanker s hrvatskim pomorcem?

09.01.2009 u 14:52

Bionic
Reading

Vođa somalskih pirata koji su 15. studenoga prošle godine oteli saudijski supertanker Sirius Star sa 25 članova posade, među kojima je i hrvatski pomorac, u petak je izvijestio kako su oslobodili tanker, javila je agencija France presse iz Mogadišua.

MOGADIŠU - "Svi su naši ljudi napustili Sirius Star. Brod je oslobođen, članovi posade su slobodni", rekao je u razgovoru telefonom za France presse Mohammed Said iz luke Harardhere, oko 300 km sjeverno od glavnoga grada Mogadišua.

I agencija Reuters prenosi da se Sirius Star udaljuje od obale što bi, pretpostavlja se, moglo značiti početak njegova oslobađanja.

Reuters također navodi kako su somalski pirati oslobodili brod nakon što je plaćena otkupnina od 3 milijuna dolara.

"Pirati koji su držali saudijski brod uzeli su jučer navečer 3 milijuna dolara i oslobodili brod jutros", rekao je za Reuters iz luke Haradheere suradnik pirata Farah Osman.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija reklo je Hini kako je kontaktiralo hrvatsko veleposlanstvo u Londonu kako bi dobilo informacije od tvrtke čiji je brod kako je to činilo i ranije.

Među 25 članova posade su državljani Velike Britanije, Saudijske Arabije, Poljske, Filipina te jedan Hrvat. Njegov identitet i dužnost na brodu nisu objavljeni kako bi se zaštitila obitelj, a navodno je riječ o pomorcu iz Rijeke.

Sirius Star otet je u studenom oko 450 nautičkih milja od kenijskog grada Mombase, a radi se o najvećem brodu koji su do sada oteli somalski pirati. Po tonaži je poput tri nosača aviona, a dug je tri stotine metara te je natovaren s dva milijuna barela sirove nafte ukupne vrijednosti oko 100 milijuna dolara. Iako su somalski pirati oteli desetke brodova, ova je otmica sasvim drugačija, ponajprije stoga što se radi o zaista "velikom zalogaju", supertankeru.