tportal analizira

Gubi li Domovinski pokret konce? Analitičar: 'HDZ je započeo s asimilacijom'

13.06.2024 u 14:48

Bionic
Reading

Novopečeni europarlamentarac Domovinskog pokreta (DP) i najspominjaniji političar u Hrvatskoj u posljednjih tjedan dana, Stephen Bartulica, od problema u domovini pobjegao je u Bruxelles te se povezao s Europskim konzervativcima i reformistima, pod čijim će okriljem djelovati u Europskom parlamentu. Na pitanja o imovinskoj kartici, Ferrariju i poznanicima sumnjive biografije nije do kraja odgovorio, dok mu stranka zbraja političku štetu. Politički analitičar Ivan Rimac smatra da je Domovinski pokret ušao u mlinac u kojem HDZ asimilira koalicijske partnere te oni s vremenom ostaju bez ikakvog identiteta

Premijer Andrej Plenković objavio je u srijedu da je pao dogovor da Milorad Pupovac bude čelnik saborskog Odbora za ljudska prava i nacionalne manjine unutar kvote većine, čime je jedno od ključnih obećanja Domovinskog pokreta - ono da će u potpunosti izbaciti SDSS iz vlasti - palo u vodu. Čini se da se Domovinski pokret spotaknuo na situaciji koja je snašla Bartulicu te su nastavili gubiti konce svoje politike.

Politički analitičar Ivan Rimac smatra da su već rezultati izbora za Europski parlament pokazali da je samo koaliranje s HDZ-om utjecalo na povjerenje onih koji su glasali za Domovinski pokret.

'Računali su na to da će DP voditi svoju, a ne HDZ-ovu politiku.'

Međutim pritisak na pojedine članove Domovinskog pokreta rezultirao je različitim ishodima.

S jedne strane, kaže, Mario Radić, kojeg neki smatraju pravim gazdom Domovinskog pokreta, skroz se povukao iz političkog odlučivanja nakon završetka pregovora i nije prihvatio nikakvu upravljačku funkciju u državnim tijelima, a s druge strane Bartulica s nizom afera i Josip Dabro sa svojim problemima oko diplome našli su se u fokusu medija.

'Pri tome se Dabro kako-tako nosi s time, na miran način prihvaća to, dok je Bartulica ušao u rat s medijima te je sam po sebi dobro prošao na izborima jer je glasačko tijelo DP-a djelomično takvo da smatra da su mediji masovnog komuniciranja nešto što je protiv njih, protiv DP-a, slično kao Trumpovi glasači u Americi', ocjenjuje Rimac i dodaje da je demonizacija svih medija način obrane od pogrešaka nekih političara, što može proći jedino kod onih koji vjeruju u teorije zavjere, a to su manje-više ekstremno desni glasači.

Dalje analitičar navodi da je Bartulica mogao i dalje 'piliti' po toj liniji - 'neprijateljski mediji me razapinju' - ali je otišao korak dalje u provociranju medija i javnosti dolaskom Ferrarijem u stožer stranke tijekom izborne noći.

Izvor: tportal.hr / Autor: Luka Filipović / tportal.hr

To mu je pak organizirao prijateljski medij, što je otvoreno kritizirao čak i Radić.

'Pri tome je u paketu dobio neke druge karakteristike, vozača koji ima određene probleme sa zakonom i vrlo sumnjivo okruženje koje ga je pratilo. Ono što mediji nisu komentirali to je da je Bartulica s tom pratnjom ušao u prostor koji je zakupio DP kao da se tim tjelohraniteljima brani i od DP-a. Na snimkama se moglo primijetiti da ga vozač koji ga dovozi i odvozi te ekipa koja ga smješta u Ferrari prate cijelo vrijeme u hotelu, u kojem su bili samo članovi Domovinskog pokreta jer su zakupili taj prostor. Dakle ta provokacija ima više konotacija, između ostaloga da je taj milje koji ga je pratio ujedno prijetnja medijima koje Bartulica napada i spominje kao neprijateljske, o čemu se tu zapravo radi', secirao je situaciju Rimac te ističe da sve to izgleda jako čudno.

Vodstvo DP-a shvatilo je da bi to moglo značiti daljnju eroziju povjerenja u njih kao stranku, tako da su i oni počeli problematizirati taj pristup Bartulice, ali analitičar smatra da ga vjerojatno ipak neće povući iz Europskog parlamenta kao zastupnika koji je dobio mandat.

Predsjednik stranke Ivan Penava zatražio je ispriku, što je Bartulica u srijedu navečer donekle i ponudio u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Stephen Nikola Bartulica Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač

'Što se tiče Ferrarija, tu večer nisam planirao doći na taj način, to je nastalo kao spontana ideja, sad mi je žao što je nastao loš dojam i ako su ljudi to krivo shvatili ili su povrijeđeni, žao mi je. U trenutku slavlja prosudba mi nije bila kao inače. Ali način na koji se sa mnom pokušava brisati pod... određeni krugovi su me pokušali eliminirati iz javnog prostora', rekao je Bartulica za Novu TV, a na pitanje znači li to da se ispričava za vožnju Ferrarijem odgovorio je sljedeće:

'Reći ću ovako, na neki način poruka s Ferrarijem je bila ta da nisam tu da se dodvoravam određenim medijskim krugovima, nego biračima. Svjestan sam okruženja, određena šteta je nastala, reći ću i svojim stranačkim kolegama da razumijem situaciju, međutim politika je timski sport, DP je cijelo vrijeme izložen paljbi, smetamo mnogima i nema govora o nekakvom raskolu.'

Rimac kaže da to što je rekao Bartulica nije nikakva isprika.

'Nitko živ nije dobio jasne odgovore na postavljena pitanja, tako da je ta isprika u stilu 'žao mi je što ste vi to krivo shvatili', a ne 'žao mi je što sam to napravio'. Ne može se to smatrati isprikom, već tjeranjem svoje priče i sad su opet vjerojatno mediji krivi što su to pogrešno izvrgli - jer zašto se netko ne bi vozio u Ferrariju', poručio je Rimac.

Malo u sjeni problema s Bartulicom prošla je vrlo važna politička odluka koja se tiče Domovinskog pokreta. Jedan od glavnih uvjeta za koaliciju s HDZ-om bilo je potpuno micanje SDSS-a iz svih struktura vlasti. Na kraju su ipak popustili i Pupovac će biti izglasan u kvoti većine za šefa saborskog Odbora za ljudska prava i nacionalne manjine.

Ferrari u kojem se vozio Stephen Bartulica Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Plenković računa da će to proći uz pomoć oporbe jer će Domovinski pokret pokušati spasiti obraz glasanjem protiv te odluke, ali bez razvrgavanja vladajuće koalicije. Sandra Benčić već je potvrdila da će Možemo biti za taj prijedlog.

'Pupovac će doći na čelo Odbora i time će još jedno od obećanja DP-a pasti u vodu. Sve ovo možemo zvati asimilacijskim procesom koji HDZ provodi sa svakim svojim koalicijskim partnerom. Ništa od politike koalicijskog partnera za mjesec-dva ne ostane i onda na idućim izborima taj partner nema nikakav identitet ni šansu na izborima', koncizan je u analizi Rimac.

Napominje da je taj proces siguran i neupitan jer nitko drugi nema takvu moć asimilacije ili moć novca kojim raspolaže.

'Ovdje su već dva takva gubitka, a treći je nastao time što su ušli u koaliciju s HDZ-om, već to im je smanjilo broj glasova od nacionalnih do europskih izbora', kaže naš sugovornik i nastavlja: 'Skup glasača koji je veličao Bartulicu, s obzirom na to da ga napadaju neprijateljski mediji, sada će otpasti zbog toga što je njihova priča s Pupovcem također pala u vodu.'

Oni će sada, napominje, prodavati priču da on nije član vladajuće koalicije ili da nisu glasali za njega, ali nisu ni ispunili obećanje da će ga u potpunosti onemogućiti, što je samo po sebi bedasto obećanje ako ste u političkom prostoru, a raditi protiv nekoga u političkom prostoru uvijek je opasna igra jer ćete se naći u situaciji da ćete ga morati prihvatiti kao egzistenciju neke druge političke opcije.