VELIKI ODAZIV

Gruevski i Ahmeti učvrstili vlast u Makedoniji

25.03.2013 u 14:29

Bionic
Reading

Makedonske vladajuće stranke, nacionalno-konzervativna VMRO-DPMNE predsjednika vlade Nikole Gruevskog i albanska Demokratska integracijska unija (DUI) Alija Ahmetija ubilježile su veliku pobjedu na lokalnim izborima u nedjelju

Prema navodima makedonskog državnog izbornog povjerenstva, VMRO-DPMNE pobijedio je u 54 od ukupno 80 općina i u glavnom gradu Skoplju. Njegov manji koalicijski partner DUI odnio je pobjedu u 11 općina, pri čemu je prvi put došao na vlast u Kičevu u zapadnoj Makedoniji.

Izborno povjerenstvo u ponedjeljak je objavilo rezultate izbora, nakon prebrojavanja 97,49 posto biračkih mjesta.

Prema tim rezultatima, vodeća makedonska oporbena stranka Savez socijaldemokrata (SDSM), koju vodi bivši predsjednik države i vlade Branko Crvenkovski, pobijedila je u samo sedam općina, a druga po veličini albanska stranka, Demokratska stranka (DPA) Menduha Thacija odnijela je pobjedu u samo jednoj općini.

U dvije općine gradonačelnici će biti neovisni kandidati, a u četiri bi, prema nepotpunim rezultatima, mogli vladati predstavnici manjih etničkih skupina, Srba, Roma i Turaka.

Na izbore je izišlo 67 posto birača, što je znatno više nego na lokalnim izborima 2009. Kako je priopćilo izborno povjerenstvo, glasovanje je unatoč etničkim napetostima proteklih tjedana proteklo u mirnom i demokratskom ozračju.

Nasuprot tome, nevladina udruga MOST u subotu je upozorila na nepravilnosti, slično kao i kod ranijih izbora.