ZDRAVSTVENI ODGOJ

GROZD i Reforma: Jovanović je napao ustavni poredak!

06.06.2013 u 12:10

Bionic
Reading

Udruge Glas roditelja za djecu (GROZD) i Reforma zatražile su od nadležnih državnih institucija da reagiraju jer smatraju kako je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović postupio protuustavno potpisujući Odluku o uvođenju, praćenju i vrednovanju provedbe Kurikuluma zdravstvenog odgoja prije početka javne rasprave

'Odluka koju je ministar potpisao 31. svibnja, pa je preko noći promijenjena u nacrt, istog je sadržaja kao i dosadašnja koja je prethodno ukinuta i pokazuje kako nema promjene u postupanju u provedbi zdravstvenog odgoja. Tumačimo to kao napad na ustavni poredak Republike Hrvatske', upozorio je Krešimir Planinić, odvjetnik udruga, na medijskoj konferenciji na Preradovićevom trgu u Zagrebu.

Udruge podsjećaju ministra kako je Ustavni sud pred njega postavio 'tri jasna zahtjeva': osigurati javnu raspravu, osigurati demokratski pluralistički pristup koji pretpostavlja različite stavove roditelja te poštivanje roditeljskih prava.

'Javna rasprava formalno je otvorena 1. lipnja, no sadržajno se ništa neće mijenjati i to je, također, protuustavno', dodaje odvjetnik Planinić.

Navodi se i kako je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta posljednjeg dana svibnja najavilo otvaranje javne rasprave o Kurikulumu zdravstvenoga odgoja, te je kao materijal, među ostalim, predstavilo sâm kurikulum, ali bez preporučene literature te spornu odluku na koju su se udruge danas požalile.

'Osim što je ministar donio odluku prije samog početka javne rasprave, donio je i isti kurikulum zbog kojeg je puno roditelja izrazilo protivljenje. Jedan od razloga odbacivanja bilo je nepoštivanje prava roditelja. No, i prije donošenja odluke ministar je najavio kako se ionako ništa neće mijenjati u kurikulumu i da će se najesen provoditi isti takav program kakav je Ustavni sud odbacio', rekla je Kristina Pavlović, predsjednica GROZD-a. Po njoj, javna rasprava je 'besmislena i lažna jer neće dati nekog rezultata'.

Još jednom su ponudili i svoj prijedlog za rješenje spora na način da se 'uvedu dva znanstveno utemeljena programa zdravstvenog odgoja kako bi roditelji mogli birati onaj koji je u skladu s njihovim sustavom vrijednosti'.

'Zašto se ne uvedu dva programa? Roditelji su uvijek jasno i nedvojbeno uvijek isticali da žele zdravstveni odgoj, ali ne ovakav kakav želi nametati ministar Jovanović. Stoga se zalažemo za dva programa i između kojih će roditelji moći birati', rekao je dopredsjednik GROZD-a Ladislav Ilčić. Upravo je ta udruga i imala program po kojem se provodio zdravstveni odgoj u školama, a za koji tvrde kako je 'velika većina roditelja bila jako zadovoljna programom koji je izradio njihov stručni tim'.

Ako i nakon javne rasprave sporni kurikulum ostane isti, Ilčić je najavio kako će 'ponoviti istu stvar' te ostavio otvorenom mogućnost podizanja tužbe na sudu u Strasbourgu. 'Javna rasprava ne postoji, budimo realni, pa ćemo vidjeti hoće li institucije reagirati i povući spornu ministrovu odluku. I ako je ne povuku, sudjelovat ćemo u javnoj raspravi jer brojni roditelji jedva čekaju nešto reći. No, ne možemo sudjelovati u javnoj raspravi koja ne postoji', zaključio je Ladislav Ilčić.

Na kraju, odvjetnik Planinić ustvrdio je kako je sporna ministrova odluka, preimenovana u međuvremenu u nacrt odluke, 'odjednom nestala' te je uputio novinare na Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta da se raspitaju 'gdje je nestala odluka'.