SEZONA POŽARA

Gromovi zapalili Učku, kuće nisu ugrožene

28.07.2016 u 09:34

Bionic
Reading

Zbog udara groma na istarskoj strani Učke, iznad Boljunskog polja, sinoć su planula dva požara

Vatra je zahvatila gotovo dva hektara zemlje. Kuće nisu ugrožene, ali je zbog nepristupačnog terena otežan pristup vatrogasnim vozilima. Dalekovod je isključen pa je to područje bez električne energije.

Na teren je s petnaestak vozila izašlo i više od pedeset profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca iz cijele Istre, odnosno javnih vatrogasnih postrojbi iz Pazina, Pule, Poreča, Umaga i Buzeta te članovi DVD-a Pazin i Lupoglav.

Gasitelji su stožer formirali u mjestu Paz, odakle imaju najbolji pregled situacije na terenu, a kako piše Glas Istre, na nogama su bili i pripadnici Službe civilne zaštite vatrogasne zajednice na čelu s Borisom Rogićem

Prema riječima Dina Kozlevca, županijskog vatrogasnog zapovjednika, jedan je požar sinoć do 21 sat zahvatio površinu od oko osam hektara, a drugi, manji, više na brdu, površinu od oko tri hektara. Srećom, životi i imovina nisu ugroženi jer su prve kuće dosta udaljene od mjesta na kojem je izbila vatra.

Situacija na terenu sinoć je bila zabrinjavajuća jer se požar širio iz minute u minutu, ali su mobilizirane sve raspoložive snage koje su čuvale požarnu frontu.

S obzirom na konfiguraciju terena, požarištima se može prići jedino iz zraka, pa se danas, osim kanadera i zračnih traktora, očekuje pomoć jednog helikoptera.