stop masovnim okupljanjima

Groblja u Manili zbog Covida-19 zatvorena za blagdan Svih svetih

14.09.2020 u 15:23

Bionic
Reading

Groblja u filipinskoj prijestolnici po prvi će put biti zatvorena za blagdan Svih svetih, objavili su dužnosnici u ponedjeljak u toj većinski katoličkoj državi u kojoj na taj dan milijuni vjernika posjećuju grobove svojih najmilijih.

Filipinci u velikom broju 1. studenoga idu na groblja, miješajući vjeru i žalovanje s obiteljskim okupljanjima i atmosferom nalik slavlju.

No broj zaraženih u toj otočnoj državi neprestano raste, pa su se gradski čelnici diljem šireg područja Manile složili da će zatvoriti groblja na taj blagdan kako bi spriječili daljnje širenje zaraze koronavirusom.

„Razlog za to je, naravno, sprječavanje masovnih okupljanja. U drukčijoj smo situaciji jer smo u pandemiji“, rekao je Jojo Garcia, direktor agencije koja okuplja okruge filipinske prijestolnice.

Glasnogovornica te institucije Celine Pialago rekla je da će to biti prvi put u povijesti da su groblja zatvorena za blagdan Svih svetih. 

Groblja na Filipinima su razna – od mirnih livada s bijelim križevima do zgusnutih, vertikalno poredanih grobnica.

Stanovnike Manile, grada s 12 milijuna ljudi, sada se poziva da počast umrlima odaju u tjednima prije 1. studenoga, kako bi se izbjeglo stvaranje gužvi. 

Filipini su u ponedjeljak zabilježili sveukupno više od 265 tisuća potvrđenih slučajeva, sa 4,6 tisuća umrlih. 

Usprkos šest mjeseci strogih mjera poput zabrane putovanja i obaveznog nošenja maski, država se teško nosi sa zaustavljanjem pandemije.