PITANJE SLOVENIJE I ODNOSA SA SUSJEDIMA

Grmoja: Plenković nastavlja bijednu podaničku politiku Račana i HDZ-a

29.06.2017 u 10:13

Bionic
Reading

U pomalo polupraznom Saboru jutros je nastavljeno zasjedanje, a zastupnici su na početku ponovno zatražili stanku. U kontekstu odluke arbitraže sa Slovenijom, koja se očekuje u popodnevnim satima, na tu temu htio je govoriti Most

'Javili smo se u svjetlu jučerašnjeg ponašanja premijera koji nije odgovorio na naša pitanja nego je patronizirao, i u svjetlu odluke o arbitraži koja je duboko kompromitirana i iz koje se Hrvatska povukla. Jučerašnje ponašanje premijera nastavak su bijedne podaničke politike od vremena Račana pa do HDZ-ovog izglasavanja sporazuma o arbitraži 2009. Nažalost, HDZ-ova vlada je tada podlegla slovenskim pritiscima zbog ulaska u EU', kazao je nakon stanke Mostov Nikola Grmoja.

Kazao je kako je premijera jučer upitao što je s isključivim gospodarskim pojasom, koji je bio jedan od uvjeta u pregovorima Mosta i HDZ-a o sastavljanju Vlade. 'Jučer je Plenković na pitanje o isključivom gospodarskom pojasu i gdje su stigli razgovori s partnerima, odgovorio da je rok za konzultacije godinu dana, ne davši nikaakv odgovor u kojoj je fazi proces. Na moje ponovljeno pitanje o pojasu i konstataciju da je premijer tijekom pregovora bio protiv pojasa, dok ga je zagovarao Davor Ivo Stier, odgovorio je i podsjetio me, rekao je da se ne sjećam tko je 1992. posjetio Zagreb jer sam mlad. Kazao mi je kako je tada Zagreb posjetio talijanski predsjednik Cossiga i dao potporu Hrvatskoj', rekao je Grmoja.

  • +11
Sabor sjednicu nastavio raspravom o CETA-i Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Premijer je u odgovoru poslao poruku da Hrvati nemaju pravo na isključivi gospodarski pojas. Premijer smatra da iz zahvalnosti Italiji Hrvati trebaju dopustiti Talijanima iskorištavanje Jadrana i da ne trebamo štititi more i podmorje. Očito da je odluka o konzultacijama oko isključivog gospodarskog pojasa donesena samo pod našim pod pritiskom i da se nama udovolji. Postavio bi pitanje vama što ćemo mi kao Hrvati dati u zahvalnost Turcima, Austrijancima, Njemcima', rekao je Grmoja.

'Mislim da je vrijeme za suvremnu hrvatsku politiku, ali koja vodi isključivo o hrvatskim nacionalnim interesima', zaključio je Grmoja.