MOST SE NEĆKA

Grmoja o poreznoj reformi: Kad Marića upoznamo s pljačkom...

09.11.2016 u 16:46

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja gostovao je u emisiji Hrvatska uživo na HRT-u te je otkrio kako se ta politička opcija planira postaviti prema poreznoj reformi, glavnom reformskom potezu nove hrvatske Vlade na čelu s Andrejom Plenkovićem, čiji su sastavni dio

Vlada sutra planira raspravljati o prijedlogu porezne reforme i uputiti je u Sabor.

Grmoja je kazao da vode konstruktivne razgovore s HDZ-om u kojima su iznijeli svoje argumente i analize oko sveobuhvatne porezne reforme, s kojima nije bio upoznat ni ministar financija Zdravko Marić ni premijer Andrej Plenković, a to je da ćemo zbog poticaja električnoj energiji u 2017. godini imati milijardu kuna manjka, a do 2020. kumulativno 6,25 milijardi.

'To je ogroman udar i to sam nazvao gotovo udruženim zločinačkim pothvatom koji su izveli bivši premijer Zoran Milanović i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na zadnjoj sjednici Vlade. To treba uzeti u obzir kod donošenje ove reforme i ministar Marić nikako nije superhik jer on je planirao smanjenjem PDV-a rasteretiti one najugroženije. Ako se to ne bude moglo provesti zbog poskupljenja električne energije, onda treba razmisliti o ukupnim učincima porezne reforme i svega ovoga, ovih kostura iz ormara koje su nam ostavili, te donijeti odluke koje idu u korist svih hrvatskih građana', kazao je Grmoja za HRT.

Poručio je da Most neće tražiti ništa vezano uz problem PDV-a za ugostitelje, već će razgovarati s HDZ-om i zajednički će donijeti odluke. 'Ne možemo zanemariti potencijalne rizike za hrvatsko gospodarstvo, turizam i na hrvatske građane', kazao je.

Grmoja je poručio da će, kada ministra upoznaju s pljačkom za koju nije znao ni on ni ministar financija Zdravko Marić ni premijer Andrej Plenković, donijeti odluku koja će biti zajednička. Naglasio je da nema nikakvih udara ni ultimatuma Vladi. 'Razgovaramo i razgovarat ćemo s ministrom Marićem. Ministar zna cijelu situaciju oko električne energije i vidjet ćemo za nekoliko dana što se može napraviti s poreznom reformom i programom Vlade za četiri godine', kaže Grmoja.

Iako se očekuje da će zakon ići u proceduru već sutra, Grmoja naglašava da to znači da će, ako nešto krene u proceduru, biti izglasano u tom obliku. Naglasio je da će tek vidjeti što se Mostovi ministri učiniti na Vladi u četvrtak ako bude predložena porezna reforma te kako će se razvijati cijela stvar.