RAZMISLIT ĆE O SUDBINI MINISTRA

Grmoja o Mariću: Jedan čovjek ne može biti garancija stabilnosti Vlade

26.04.2017 u 13:06

Bionic
Reading

O pričama o raspadu Vlade govori se već nekoliko dana. Kamen spoticanja u suradnji Mosta i HDZ-a ovaj put bi mogao biti ministar financija Zdravko Marić. No ako se pita Nikolu Grmoju, situacija nije toliko kataklizmična

'Mislim da se namjerno, ne znam tko i iz kakvih motiva, potencira raspad Vlade. Sadašnji premijer je i za vrijeme Oreškovićeve vlade pisao kako interesi jednog čovjeka ne mogu biti ispred interesa Hrvatske. Tada je i tražio od Karamarka da se povuče. Imali smo situacije u svim vladama da su odlazili mnogi ministri, imali smo rekonstrukcije, osvježavanje i mnoge druge situacije, a to nikad nije dovelo do pada Vlade. Sad je u pitanju nekakva kataklizmična situacija, bar u dijelu medija, izjava pojedinih ljudi, posebno Ivana Vrdoljaka, koji govori o padu Vlade. Ne vidim to tako, a mi ćemo svoj stav izreći na vrijeme. S partnerima razgovaramo i znaju naše stavove, tako da trenutno ne vidim nikakvu dramatičnu situaciju u Hrvatskoj. Jedan čovjek ne može biti nekakva garancija stabilnosti, opstanka ni uspješnosti neke vlade', komentirao je Grmoja novinarima u Saboru.

Sličnu poruku jučer je putem Facebooka uputio i Tomislav Panenić iz redova Mosta.

Grmoja pak podsjeća da je i Miro Bulj već najavio da će glasati za opoziv Marića. 'Miro Bulj je odmah rekao da će glasati protiv ministra Marića. On mu mnoštvo toga zamjera još od vremena donošenja proračuna. Osim toga, zamjera mu neke dijelove porezne reforme. Njegov stav o Mariću je otprije poznat, neovisno o aferi Agrokor, on u njega nema povjerenja. Kao Most ćemo iznijeti svoj stav. Želimo sačuvati Vladu, a ako je netko želi rušiti, možda ima takvih i unutar HDZ-a, to je njihov problem', kazao je Grmoja.

Upitan je li sve što se Mariću stavlja na teret dovoljno da on ode iz Vlade, Grmoja nije želio dodatno komentirati, ali se osvrnuo na zahtjev oporbe.

'Oporba je onakva kakva je obično. Kakva su bila njihova rješenja za Agrokor, slikanja s čokoladicama i kiselim kupusom, takva su i njihova obrazloženja. Ozbiljno i argumentirano raspravit ćemo situaciju oko Marića i donijeti svoj stav', rekao je Grmoja.

'Želimo za sve imati konkretne činjenice i promotriti sve što je ministar Marić radio u ovoj i prošloj Vladi kako bismo mogli donijeti nekakve zaključke o njegovoj ulozi u politici, o tome zašto je ušao u politiku i o tome kakve je odluke donosio te jesu li njegove odluke uvijek bile u službi javnog interesa ili su motivirane nečim drugim. Ako tako bude, o njegovoj sudbini ćemo ozbiljno razmisliti', poručuje Grmoja.

Podsjetimo, Vrdoljak je ranije komentirao kako se ne zna koji je stav Mosta po pitanju opoziva ministra Marića. 'Hoće li ostati kod jedine stvari koja im je ostala kao etiketa, a to je da traže vjerodostojnost svakog od ministara, i ići glasati protiv ministra Marića? Ako glasaju protiv ministra Marića, onda pada ova Vlada. Ne znam koliko puta trebamo ponavljati vlast i vladu HDZ- a i Mosta da se pokaže da su neodlučni i da ne znaju', rekao je Vrdoljak.

Uvjeren je da će Most biti suzdržan prilikom glasanja. 'Oni će pokušati poslati poruku hrvatskoj javnosti da nisu isti kao HDZ, a onda podržavaju sve ministre koje je dao HDZ, i plagijatora Barišića i sada Marića, te si svojim neutralnim glasom pokušavaju uljepšati lice. Oni vode ovu državu godinu i pol, a nestabilizirani smo politički, financijski, gospodarski te se u institucije gubi povjerenje. Dajte, ljudi, zbrojite se i odlučite jeste li za ili protiv, kamo idete i što ćete realizirati', poručio je Vrdoljak.