'OTVORENO' O KRIZI VLASTI

Grmoja: Ako Vlada ne bude funkcionirala, nemamo ništa protiv novih izbora

  • Autor: tportal.hr / HRT
  • Zadnja izmjena 04.03.2016 07:37
  • Objavljeno 04.03.2016 u 07:26
Nikola Grmoja u Otvorenom

Nikola Grmoja u Otvorenom

Izvor: Screenshot / Autor: tportal.hr

Sve se više govori da odnosi unutar vladajuće koalicije nisu zadovoljavajući. Dva su potpredsjednika Vlade imali dvije odvojene press konferencije, odvojeno su primili i izaslanika za međunarodna energetska pitanja State Departmenta, a još uvijek ne znamo ni tko je novi ministar branitelja. Neki članovi Vijeća za suradnju smatraju da Vijeće ne funkcionira. S tim se ne slažu ni HDZ-e ni MOST. Funkcionira li ili ne Vijeće te kakvi su odnosi unutar vladajuće koalicije, bila je tema sinoćnje emisije Otvoreno. Gostovali su Damir Jelić (HDZ), Nikola Grmoja (MOST nezavisnih lista), Darinko Kosor (HSLS), doc. dr. sc. Goran Čular s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i novinarka Večernjeg lista Iva Puljić Šego

Veza između HDZ-a i Mosta nije romantična, ali oni surađuju, iako ne misle o svakoj stvari jednako, rekao je Nikola Grmoja iz Mosta. Iva Puljić Šego taj odnos nazvala je disharmoničnim, a Vijeće za suradnju besmislenim tijelom koje ne funkcionira.
Svi trenutni problemi i nesuglasice u Vladi zrcale njen strukturni problem koji proizlazi iz načina na koji je sastavljana, komentirao je Goran Čular. Most i Domoljubna koalicija potpuno su različitih političkih mentaliteta te je bio potreban dobar i čvrst sporazum unutar pregovaračkog procesa, no on je izostao, kao i usuglašenost oko osnovnih političkih prioriteta. Uz sve to, nema ni koordinativne uloge Vlade nad Saborom te vlada svojevrsni politički kaos, zaključio je Čular.

Darinko Kosor rekao je da je meritum problema to što Vlada još nije niti preuzela vlast u Hrvatskoj. Istaknuo je da broj zastupnika koje imaju partneri u Domoljubnoj koaliciji je jednak kao broju zastupnika Mosta, ali je Most pritom dobio 6 ministarskih mjesta, a partneri ni jedno. Naša koalicija u partnerstvu uopće ne vlada u Hrvatskoj. (...) Neka im je, ali ajmo se baviti reformama. Ne govorim samo u ime HSLS-a, govorim u ime svih drugih stranaka. Tražimo da se radi ono za što su nas građani izabrali.

Nikola Grmoja odgovorio je da Most nije inzistirao na foteljama i da se nije borio za plijen, već su bili korektni, a svojim ministrima ostavili su mogućnost da biraju svoje suradnike. Grmoja bi volio da je Vijeće za suradnju postalo mjesto za iznošenje ideja i pokretanje Hrvatske.

Puno vremena pobjeglo je u pokušaju slaganja tripartitne vlade, smatra Damir Jelić, i ovo sadašnje stanje pokazuje da postoje problemi koji se rješavaju očito sporije nego što treba. Vijeće za suradnju je tijelo koje je dobro zamišljeno, ali u teoriji komunikacije, objasnio je Jelić, može biti maksimalno 12 ljudi da bi se nešto moglo iskomunicirati - zato bi oblik manje forme možda bio učinkovitiji.

Kosor kaže da nije zaprijetio novim izborima, već da je to bio apel. Svi smo krivi, od mene do premijera, nitko nije manje kriv. Trebamo se okrenuti budućnosti. (...) Ako za to nismo spremni, onda idemo na nove izbore.

Novi izbori kao opcija postoje, rekao je Čular, ali isto tako postoji i opcija promjene vlasti u Saboru. Zapravo mi se čini da su unutar Domoljubne koalicije vremenom izgubili strpljenje s Mostom. Predlaganje Brkića za ministra branitelja Čular vidi kao odluku HDZ-a da se ide većim pritiskom i na Most i prema javnosti, tj. HDZ želi pokazati da je preuzeo vlast.

Ako bi Vlada bila disfunkcionalna i reforme se ne bi mogle provesti, Most ne bi imao ništa protiv novih izbora, rekao je Grmoja.

Brkić je kandidat prihvatljiv velikom dijelu braniteljske populacije, a Most očekuje da se ispoštuje procedura i da Brkić prihvati kandidaturu i obavi razgovor s premijerom. Ako Orešković prihvati Brkića, odluku će donijeti Nacionalno vijeće Mosta.

Sve ovisi upravo o tom razgovoru s premijerom, objasnila je Puljić Šego, a što se tiče plagiranja diplome, Brkić bi trebao imati pravo na pravično suđenje. Postane li ministar i dokaže se da je diploma plagijat, on će tu funkciju morati napustiti.

Što se tiče partnera, Brkić kao kandidat njima je prihvatljiv, rekao je Kosor, ali osobno mislim da nije korektno prema Brkiću da ga premijer nije primio već deset dana i da tu priču zatvorimo. Kosor očekuje da premijer obavi taj razgovor što prije.

Kad HDZ inzistira na ministru s problemom kakvog ima Brkić, znači da je odlučila stati iza njega i vidjeti može li to obraniti svim političkim i javnim sredstvima koje ima na raspolaganju, smatra Čular.

O Karamarkovoj i Petrovoj pojedinačnoj konferenciji za novinare Puljić Šego govorila je kao o odrazu velikog nepovjerenja između dvije stranke. Svatko radi svoje. Zato se kroz medije traže smjene jer nema dogovora. Karamarko radi pritisak. Da postoji dogovor, onda se to ne bi radilo pred kamerama.

Primijetila je da se Orešković ne petlja u stranačke stvar i da se usmjerio na ekonomska pitanja, no Šego smatra da bi premijer trebao češće istupati u javnost i tražiti zajedništvo, a ne da imamo jednu vladu i tri politike.

To je koalicija koju je stvorio HDZ, kaže Čular, i ne vidi da će se stvari u hodu popraviti, naročito zato što ministri nisu niti sudjelovali u pregovaračkom provesu i nisu upoznati do kraja s političkim programom Vlade.

Emisiju pogledajte u cijelosti ovdje.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!