nakon ruske rampe

Grlić Radman u Kijevu dogovorio izvoz ukrajinskog žita preko hrvatskih luka

01.08.2023 u 06:44

Bionic
Reading

Ukrajina i Hrvatska dogovorile su mogućnost korištenja hrvatskih luka na Dunavu i Jadranskom moru za izvoz ukrajinskog žita, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba nakon razgovora s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom u ponedjeljak.

"Sada ćemo raditi na planiranju najučinkovitijih ruta do tih luka i maksimalno iskoristiti ovu priliku. Svaki doprinos otključavanju izvoza, svaka otvorena vrata veliki su doprinos u području sigurnosti opskrbe svijeta hranom", rekao je Kuleba, piše Kyiv Independent.

Hrvatska je ponudila svoju željezničku mrežu i luke kao alternativni izvozni pravac za ukrajinsko žito nakon što je Rusija jednostrano odustala 17.srpnja od sporazuma kojim se omogućivao izvoz ukrajnskog žita kroz Crno more.

'U kontekstu moguće svjetske krize, a u kontekstu izlaska Ruske Federacije iz crnomorske inicijative o izvozu žita, naglasio sam kako Hrvatska na raspolaganje stavlja kao i do sada svoje luke za izvoz ukrajinskog žita i kako će to činiti i dalje, dakle svoje luke na Jadranskom moru, ali i luku Vukovar na rijeci Dunav', rekao je ministar Grlić Radman prenosi HRT.

U priopćenju koje je poslalo hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova o Grlić Radmanovu posjetu Ukrajini ne spominje se tema hrvatskih luka i ukrajinskog žita već se navodi da je hrvatski ministar održao sastanak s potpredsjednicom Vlade i ministricom gospodarstva Ukrajine Julijom Sviridenko, gdje je glavna tema bila važnost razminiranja u procesu obnove gospodarskih i društvenih aktivnosti u Ukrajini. Ministar Grlić Radman naglasio je da je Hrvatska spremna pružiti potporu i surađivati s Ukrajinom kako bi se osiguralo sigurno i održivo okruženje za građane te stvorili uvjeti za ubrzan gospodarski oporavak.

Grlić Radman je i potpisao s direktorom Svjetskog programa za hranu (WFP) u Ukrajini Matthewom Hollingworthom, a u prisustvu potpredsjednice Sviridenko, Sporazum o usmjerenom multilateralnom doprinosu između Vlade Republike Hrvatske i WFP-a za aktivnosti WFP-a i Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) u Ukrajini. Hrvatska donacija imat će izravan utjecaj na kućanstva i male poljoprivrednike koji žive na područjima zagađenim minama, omogućujući im obnovu izvora prihoda i smanjenje ovisnosti o humanitarnoj pomoći. 

Ministar Grlić Radman najavio je, također, kako će Hrvatska biti domaćin Međunarodne donatorske konferencije o humanitarnom razminiranju u Ukrajini, 11. i 12. listopada 2023. u Zagrebu. Ova konferencija bit će ključna platforma za mobilizaciju dodatne međunarodne podrške i resursa potrebnih za uspješno razminiranje teritorija u Ukrajini. 

U okviru svojih vanjskopolitičkih i razvojno-humanitarnih nastojanja, Hrvatska je uputila i doprinos od 4 milijuna eura Programu Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) za provedbu projekta protuminskog djelovanja u Ukrajini te je ministar Grlić Radman iskoristio posjet Kijevu kako bi se sureo s predstavnicima Ureda UNDP-a. Tijekom sastanka izaslanstvo Ministarstva vanjskih i europskih poslova, kojem se pridružio i ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut sa suradnicima, imalo je priliku vidjeti opremu kupljenu sredstvima Republike Hrvatske, a koja će biti od iznimne važnosti za provedbu projekta razminiranja u Ukrajini.