OTVORENO

Grlić Radman: EU jedva čeka Bidenovu administraciju

14.01.2021 u 22:59

Bionic
Reading

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u večerašnjem HTV-ovom Otvorenom kako Europska unija jedva čeka administraciju novog američkog predsjednika Joea Bidena, a bivši zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović rekao je da je Europska unija otkazivanjem posjeta Mikeu Pompeu rekla što misli o dosadašnjoj politici predsjednika na odlasku Donalda Trumpa.

Branimir Vidmarović sa Sveučilišta u Puli rekao je da se dan prije inauguracije, kada bi se prema posljednjim informacijama trebao sastati Senat, teško išta može postići osim signala.

'Kako tvrde sami demokrati, oni bi htjeli poslati signal u budućnost, djeci, unucima, da ovakvo nešto neće proći nekažnjeno i da se treba stvoriti presedan, čak i nakon što Trump prestane biti predsjednik, da ga se osudi kako bi se odvratile bilo kakve situacije u budućnosti', rekao je Vidmarović.

'Ovaj opoziv po meni apsolutno ne pomaže pomirbi i ako bude izglasan, to neće izliječiti rane američkog društva, nego ih produbiti', dodao je.

Vidmarović je također rekao da Trump nije stvorio trend, već ga zajašio i potencirao.

Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova (HDZ), rekao je da EU jedva čeka Bidenovu administraciju koja će započeti razgovore koji su bili narušeni.

'Postojao je određeni jaz kad je bila u pitanju opredijeljenost prema multilateralizmu', istaknuo je između ostalog Grlić Radman.

Bivši zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović (SDP) rekao je da je EU otkazivanjem posjeta Mikeu Pompeu rekao što misli o Trumpovoj dosadašnjoj politici. EU čeka novog ministra vanjskih poslova Antonyja Blinkena, koji je eurofil uvjeren u multilateralizam, dodao je.

'Ovo bi bilo, što se kaže kartaškim jezikom, kec na desetku, odnosno, EU je poentirao želeći otvoriti novo poglavlje s Amerikom, čekajući novog ministra vanjskih poslova za kojeg očekuju da će biti ono što EU ustvari treba, partnera s druge strane Atlantskog oceana', poručio je Klisović.

Tihomir Vinković, vanjskopolitički komentator HRT-a, istaknuo je kako je Trump prosvjednicima u porukama koje mu se stavljaju na teret rekao da budu divlji, ali i mirni i domoljubni.

'E sad, zašto se taj dio ne emitira, to je opet pitanje medija i njihove objektivnosti', rekao je Vinković.

Vlatko Cvrtila sa Sveučilišta VERN komentirao je blokade na društvenim mrežama rekavši da one nisu micali Trumpa i ekipu dok su nosili puno lajkova i shareanja, iako je i tada bilo lažnih vijesti i dvojbenih komentara.

'Trump je na mnoge načine promijenio komunikaciju na mrežama, a sad svega toga neće biti i problem je gdje će se smjestiti i objavljivati svoje poruke', dodao je.

Vinković je istaknuo kako i neki europski lideri pokazuju zabrinutost zbog poteza društvenih mreža - ako mogu to učiniti Trumpu, što mogu drugima? Dodao je kako su glavni financijski podupiratelji Bidenove kampanje bili čudovišno veliki informatički divovi i financijski sektor.

'I onda oni koji strateški razmišljaju, ne samo u Bruxellesu, nego i u drugim dijelovima EU-a, misle - gdje je tome kraj? Dakle, to su oni koji možda preuzimaju stvarnu vlast', rekao je Vinković.