gostovanje u škotskoj

Greta Thunberg otkazala dolazak na sajam knjige, sporan joj je sponzor

04.08.2023 u 19:09

Bionic
Reading

Švedska ekološka aktivistica Greta Thunberg otkazala je u petak sudjelovanje na sajmu knjige u Edinburghu, navodeći kao razlog to što jedan od pokrovitelja događaja investira u energiju iz fosilnih goriva

"Ne mogu sudjelovati u događaju koji sponzorira Baillie Gifford koji naveliko investira u energiju iz fosilnih goriva", rekla je aktivistica koja je 13. kolovoza trebala održati govor na sajmu, priopćili su organizatori.

Tri tisuće mjesta na tom događaju pod nazivom "Još nije kasno da mijenjamo svijet" prodana su u nepuna 24 sata.

Kritizirajući "napore 'greenwashinga' koje ulaže industrija fosilnih energija, među ostalim i financiranjem kulturnih događaja", zaključila je: "Ne mogu i ne želim da me se dovodi u vezu s događajima koji prihvaćaju takav oblik partnerstva".

"Greenwashing" je strategija korporativnih komunikacija koja se sastoji u prikazivanju tvrtke u javnosti kao ekološki odgovorne.

U istom priopćenju se prenosi reakcija investicijskog društva Baillieja Gifforda koje ističe da je tek "2 posto" novca njegovih klijenata uloženo u tvrtke koje su uključene u fosilnu energiju, a "11 posto u prosjeku na tržištu u cjelini".

  • +2
Prosvjedi ispred EU parlamenta u Strasbourgu: Greta Thunberg i poljoprivrednici Izvor: Profimedia / Autor: Kupec Petr / ČTK / Profimedia

Neke među njima su se već povukle iz fosilne energije, a "mnoge sudjeluju u tranziciji na čistu energiju", ističe kompanija.

Izrazivši svoje razočaranje, direktor sajma Nick Barley je istaknuo da "apsolutno poštuje" odluku Grete Thunberg i dijeli njezino mišljenje da napredak u borbi s klimatskim promjenama "nije dostatan".

Organizatori sajma pak kažu da su uvjereni da je "Baillie Gifford dio rješenja za klimatsku krizu", pohvalivši kompaniju kao "prve ulagače u napredne tvrtke koje vode računa o klimi".