PRIJATELJSKI POSJET

Grčić u Poljskoj uči kako koristiti fondove EU-a

29.01.2013 u 11:47

Bionic
Reading

Za vrijeme dvodnevnog posjeta Poljskoj potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić razgovarao je s ministricom regionalnoga razvoja Elżbietom Bieńkowskom o brojnim izazovima koji Hrvatskoj predstoje nakon punopravnog članstva u Europskoj uniji zbog iznimno zahtjevnog sustava selekcije i pripreme projekata te cjelovitog sustava za korištenje sredstava strukturnih te Kohezijskog i Socijalnog fonda, priopćila je Vlada

Poljska je najuspješnije iskoristila fondove Europske unije, što je pridonijelo njezinom gospodarskom i regionalnom razvoju pa su njezina iskustva dragocjena i Hrvatskoj. Domaćini su članovima hrvatske delegacije odgovorili na cijeli niz konkretnih pitanja o poljskom sustavu upravljanja fondovima, o provođenju javne nabave, o pripremi i upravljanju velikim strateškim projektima, a razmijenjena su iskustva o korištenju instrumenata financijskog inženjeringa, stoji u priopćenju. Bilo je riječi i o pripremnim aktivnostima za financijsku perspektivu 2014-2020.

Poljska ministrica Bieńkowska je naglasila kako Hrvatska mora prepoznati svoje strateške razvojne ciljeve te za to pripremiti dokumente u kojima su oni opisani i kroz odabir projekata graditi razvojnu politiku, navode dalje.

Potpredsjednik Grčić je zahvalio poljskoj kolegici zbog svih korisnih savjeta i podrške koju prijateljska Poljska pruža Hrvatskoj, izvijestili su iz Vlade.

Tijekom drugog dana posjeta Poljskoj ministar Grčić sa suradnicima će obići dva značajna projekta sufinancirana sredstvima fondova EU-a – prijevozno čvorište Mlociny i znanstveni centar Kopernik.