KRIVI IZRAČUN

Grčić se pred kamerama pogubio u matematici

07.10.2015 u 10:14

Bionic
Reading

Gospodarski programi najvećih stranaka ljevice i desnice, prema mišljenju analitičara, još su uvijek nepoznanica široj javnosti, a do sada nismo čuli ni konkretne prijedloge ni kako ih provesti. Što o svojim gospodarskim programima govore predstavnici SDP-a i HDZ-a, a što ekonomski analitičari, te što su izborna obećanja, a što postizborna stvarnost, o tome se govorilo u sinoćnjoj emisiji Otvoreno HTV-a. Gosti su bili potpredsjednik Vlade i gospodarski strateg SDP-a Branko Grčić, predsjednik Odbora za financije HDZ-a Tomislav Ćorić, Luka Brkić s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu te Vedrana Pribičević sa Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić rekao je da sadašnja Vlada ostvaruje dobre rezultate - usporio se rast javnog duga, industrija raste, ovogodišnja turistička sezona je bila najbolja, raste izbor roba i usluga te se smanjuje nezaposlenost u Hrvatskoj. Istaknuo je da je HDZ tijekom svojeg posljednjeg mandata 'spržio' 93 milijuna kuna te smanjio BDP za 10,5 posto dok je SDP-ova vlada uspjela restrukturirati hrvatsko gospodarstvo, ostvariti preokret i pozitivne trendove, kao i rast BDP-a, 'srce našeg programa'. Smanjenje PDV-a u ovome trenutku za Grčića je utopija. 'Politika ove Vlade bila je protiv dramatičnih rezova jer rezanje potrošnje vodi dalje u pad. Ne štedi se kad se pada, kad BDP propada - štedi se kad se ima', rekao je Grčić.

Predsjednik Odbora za financije HDZ-a Tomislav Ćorić prigovorio je Grčiću da SDP nije ostvario predviđeni gospodarski rast od pet posto u 2015, prema Planu 21. Ćorić je rekao da je Hrvatska već četiri godine u dolini suza, a HDZ-ov gospodarski program omogućit će da izađemo iz te doline suza i da se svi zajedno smijemo. Kao neke od mjera, Ćorić je spomenuo gradnju povoljnog poslovnog i investicijskog okruženja, smanjenje PDV-a, stimuliranje izlaska iz sive zone te nestandardne porezne olakšice. Spomenuo je i potrebnu afirmaciju hrvatskih poljoprivrednih potencijala. Na pitanje kome namjerava uzeti novac da bi se osiguralo funkcioniranje države s manjim PDV-om, Ćorić je odgovorio: 'Novac se može generirati povećanjem prihoda. Mi ćemo to smanjenje PDV-a pretvoriti u povećanje baze u drugim segmentima.'

Grčićev krivi izračun

Kritizirajući mogućnost smanjenja PDV-a, koju je najavio HDZ, Grčić je izračunao da bi dva postotna poena manje od PDV-a značila sedam milijardi kuna manje u proračunu, što znači da ih treba namaknuti na drugim stavkama. Ćorić je tvrdio da bi to za proračun značilo nešto više od tri milijarde kuna manje dok je Grčić kazao da bi to predstavljalo smanjenje od sedam milijardi kuna. S obzirom da su prihodi od PDV-a prošle godine iznosili oko 41 milijardu kuna, smanjenje PDV-a s 25 na 23 posto, odnosno za dva postotna boda (ili 8,3 posto), smanjilo bi prihode za 3,3 milijarde kuna. Gledatelji Otvorenog na stranici emisije na Facebooku ministru su odmah poslali formulu iz koje je jasno da je Ćorić bio u pravu: ako je 45 milijardi 25 posto od 'nečeg', koliko je milijardi dva posto od tog istog? Omjeri 45:25 = x:2 x=45*2/25 x= 3,6 milijardi.

Kad su u pitanju porezi, ekonomska analitičarka Vedrana Pribičević upozorila je obje strane da povećanje neizvjesnosti u tom pogledu može biti jako loše te da, ako stranke predlažu ikakve porezne reforme, prije toga trebaju napraviti simulaciju i provjeriti distributivne učinke predloženih mjera.

Pribičević je rekla da se javni dug može smanjiti rasprodajom ili davanjem javne imovine u koncesiju ili pak ostvarivanjem visokog rasta BDP-a. 'U slučaju da BDP ne raste, a reže se prihodna strana, trebat će se rezati i rashodna - u prijevodu, uzet ćete manje novca, što znači da ćete ga manje i podijeliti. Postoje neke interesne skupine kojima ćete morati uzeti privilegije, negdje ćete taj novac morati namaknuti. Naravno, možete i prodavati državnu imovinu', rekla je Pribičević.

Profesor Luka Brkić osvrnuo se na hrvatsko biračko tijelo i rekao da za one koji glasuju za SDP ili HDZ gospodarski programi nisu presudni - oni bi mogli biti važni tek onome dijelu birača koji ne izlaze na izbore. Motivacijska osnovica glasovanja puno je složenija nego rast BDP-a, dodao je Brkić. Za spas hrvatske ekonomije i održiv ekonomski rast profesor je kao najznačajniji faktor istaknuo tehnologiju.

Za Brkića svaka strukturna reforma jest zadiranje u pozicije moći. Kao primjer je uzeo monetarnu politiku. Ako se složimo da je kuna aprecirana, samim time da je aprecirana valuta, stimulira se uvoz, a ne izvoz. Svi koji se bave uvozom su stimulirani na taj način.

Vezano uz ocjenu ustavnosti zakonskog rješenja za kredite u švicarskom franku (CHF), Grčić je istaknuo da će u slučaju presude protiv rješenja SDP učiniti sve da izbjegne bilo kakav trošak poreznih obveznika, a te 53 tisuće obitelji su im najvažnije. Kad su u pitanju mjere vezane za švicarski franak, Pribičević misli da će efekti biti ublaženi činjenicom da banke itekako ovise o kupovini državnih obveznica. 'Ja sam zabrinuta, ali efekti neće biti toliko katastrofalni', rekla je ekonomska stručnjakinja.

Za kraj, Ćorić je istaknuo izmjenu zakonodavnih okvira i stvaranje pozitivne poslovne klime u Hrvatskoj kao prvi korak prema gospodarskom razvoju zemlje ako HDZ dođe na vlast, a Grčić je rekao da je dolina suza već prevladana jer je sadašnja Vlada osigurala rast BDP-a te obećava daljnji rast plaća za preko milijun građana i smanjenje PDV-a za poljoprivredu.

Branko Grčić vs. Tomislav Ćorić

Koliko je dva posto PDV-a?

Posted by HRT Otvoreno on Wednesday, October 7, 2015