OPORBENA IGRA

SDP htio progurati Istanbulsku konvenciju na dnevni red, ali...

06.03.2018 u 10:14

Bionic
Reading

Nakon prošlotjedne maratonske rasprave o saborskom Poslovniku, zastupnici su uoči izmjena tog temeljnog dokumenta Sabora iskoristili priliku i zatražili stanke na početku još jednog radnog tjedna

Stanke su na početku sjednice zatražili SDP, Živi zid i Most. Stanku Ivan Lovrinović, koji nije unutar nijednog kluba, nije mogao zatražiti pa je uoči pauze javno postavio pitanje. 'Zašto godinu i pol dana ne dolazi na dnevni red točka o izvještaju HNB-a. Tko štiti guvernera od negativnih kritika i neugodne rasprave u Saboru. Kako predsjednik Sabora skriva tu temu izuzetno važnu za građane', pitao je Lovrinović.

Govoreći nakon stanke SDP-ov Peđa Grbin upitao se zašto postoji Ministarstvo državne imovine. 'Što će nam Ministarstvo državne imovine kada ministar ne zna ništa o jednoj od najvećih tvtki koje su još uvijek u hrvatskom vlasništvu? Tvrtki čiju je privatizaciju premijer najavio još prije više od godinu dana?', upitao je Grbin, aludirajući na HEP.

Kazao je kako Hrvatska uopće nema Strategiju upravljanja državnom imovinom. 'Nemamo niti jedan dokument koji bi regulirao kako se upravlja državnom imovinom, što ćemo prodati, što nećemo, a odluke se donose', kazao je Grbin.

Podsjetio je da je najavljena nacionalizacija Ine, privatizacija HEP-a, da postoje problemi s Petrokemijom, dok Uljanik traži 2 milijarde kuna od države. 'A što radi ministarstvo? Ponaša se kao agencija za prodaju nekretnina i prodaje državne stanove i to u trenutku kada imamo problem sa zaštićenim najmoprimcima. Ministarstvo se pokazalo potpuno nepotrebnim', poručio je Grbin.

Vladajućima je uputio apel. 'Dobili ste vlast, ali ne i vlasništvo. Počnite raditi', dodao je.

  • +13
Rasprava o uvjetima za pružanje usluga carinskog zastupanja Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Hrvatska se vratila u recesijske trendove', ustvrdio je govoreći o usporavanju rasta BDP-a Branimir Bunjac iz Živog zida. 'Hrvatska je 8 godina bila u recesiji i nije nikakva mudrost za shvatiti da smo imali priliku za rast da smo se ponašali malo odgovornije nego ova Vlada', poručio je Bunjac.

'Htio bih reći vladajućoj većini nešto dobronamjerno. Morate shvatiti da vas na životu mogu održati rezultati Vlade. Imate najniži rejting otkad je formirana vlada, izgubili ste petinu birača u roku samo 16 mjeseci, vrijeme je da se trgnete i počnete baviti onim što građane najviše muči', kazao je Bunjac.

Da pomognu u kreiranju zakona po mjeri svakoga u Hrvatskoj te podrže Mostove zakonske prijedloge, među kojima i one iz resora pravosuđa i zakon o mikrosolarima pozvao je Mostov Božo Petrov.

'Jure je 2009. dobio zabilježbu općinskog suda da duguje 850 tisuća kuna, iako nikad nije dobio kredit. Potom je slijedio sudski proces, sud vještak dokazao da je potpis falsificiran, no dug se popeo na dva milijuna. Jure je realna osoba i ako želite pomoći Juri kada budete raspravljali o zakonima iz pravosuđa, onda nemojte gledati svoje prijatelje, kolege niti koliko će odvjetnici i javni bilježnici dobiti. Vodite računa o Juri i sličnima. Zato smo tu', rekao je Petrov nakon stanke.

Naveo je i primjer 'Antonijine obitelji' koja je podigla kredit u 'švicarcima'. 'Otac joj je radio na željeznici, nisu mogli vraćati kredit, banka je otkazala ugovor, on se razbolio, dobio rak, na poslu su mu se zahvalili i dali mu otpremninu te nešto za liječenje, no banka mu je cijeli iznos za liječenje uzela, a on je umro', rekao je Petrov.

Obratio se zastupnicima. 'Ja vas ne pozivam da pokažete neposluh vašem šefu, već da mu objasnite da je to bitno. Imate tri godine i nije bitno tko će voditi inicijativu, vodite sve inicijative, ali neka one rezultiraju dobrobiti svih građana. Kozmetiku ograničite na područje toaleta', poručio je Petrov.

 

Zastupnici su nakon toga nastavili raspravu no oko 10:30 za riječ se javio  SDP-ov Arsen Bauk koji je od predsjedavajućeg Siniše Hajdaša Dončića zatražio da se na raspravu stavi Istanbulska konvencija. Podsjetimo, zahtjev za potvrđivanje konvencije SDP je u saborsku proceduru uputio na Dan žena prošle godine, odnosno 8. ožujka 2017. O zahtjevu se očitovala i Vlada i potrebni odbori, podsjetio je Bauk.

Nakon toga je zatražio stanku zbog problema liftova u zgradama s 4 kata.

'Stanku vam odobravam, a što se tiče konvencije, ja se kao SDP-ovac slažem da se o njoj raspravlj, ali moramo vidjeti u stanci postoje li poslovničke mogućnosti', kazao je Hajdaš Dončić.

Nakon stanke SDP-ov Gordan Maras predložio je vladi da prihvati europski projekt koji bi omogućio ugradnju liftova u zgrade s prizemljem i najmanje tri kata. 'Fondovi Europske unije omogućavaju poboljšanje životnih uvjeta potrebitih i siromašnih i omogućavaju ovakve programe i nevojerojatno je da vlada propušta mogućnost  da jednostavno dođe do europskog novca. Radi se o 16 tisuća ulaza, odnosno 750.000 naših građana', rekao je Maras, dodavši da bi i naši proizvođači liftova mogli otvoriti više od 2.000 radnih mjesta.

Što se pak tiče Istanbulske konvencije, Hajdaš Dončić je pojasnio da se redoslijed rasprava na dnevnom redu može izmjeniti samo ako predlagatelja za neku točku nema te je odbio zahtjev SDP-a da se raspravlja o Istanbulskoj konvenciji.