oporbeni zastupnici

Grbin: Brojne mjere koje je Vlada danas usvojila SDP predlaže već mjesecima

08.09.2022 u 15:05

Bionic
Reading

Oporbeni zastupnici pozdravili su u četvrtak Vladin paket mjera za pomoć građanima i poduzetnicima, no ocijenili su da mjere kasne i izrazili rezerve oko njihove provedbe

Domagoj Hajduković iz Socijaldemokrata pozdravio je svaku mjeru koja je usmjerena olakšavanju jeseni i zime građanima i poduzetnicima. No, istovremeno je skeptičan kako će se te mjere provoditi jer su u vrijeme koronakrize od mjera najviše profitirali veliki.

Za uspjeh dobrog dijela mjera potrebno usuglašavanje članica EU-a

"Pitanje je kakvog će efekta dati te mjere", ističe Hajduković koji smatra da je paket mjera trebao biti donesen puno ranije.

Upozorio je da mali i srednji poduzetnici neće moći podnijeti teret krize ako se i njima ne pomogne, dok za neke mjere za poljoprivrednike kaže da su „čisti PR” jer neće pomoći onima kojima najviše trebaju, poput OPG-a.

Peđa Grbin (SDP) izjavio je da se Vlada napokon pomaknula s mrtve točke pa će novac hrvatskih građana konačno biti utrošen tako da im se pomogne.

„Brojne mjere koje je Vlada danas usvojila SDP predlaže već mjesecima. Žao nam je što nisu implementirane i ranije jer bi onda pomoć građanima bila veća, ali bolje ikad nego nikad", kaže Grbin.

Dobar dio mjera je na tragu onoga što radi Europska unija, pa je za njihov uspjeh potrebno da se usuglase sve države članice EU-a. Nadam se da će na razini Europe biti razuma da se napokon uvede porez na ekstraprofit, što mi kao socijaldemokrati zagovaramo već dugo, dodao je.

SDP će podržati implementiranje mjera, a zakoni koji se na njih odnose dobit će našu potporu u Saboru, ali ćemo pažljivo pratiti kako se provode, najavio je Grbin.

Ipak, ostaje žal što se mjere odnose isključivo na trenutnu krizu, a ne promišljaju budućnost, kako bi se Hrvatska, ako se ponovno nađe u ovakvoj situaciji, mogla s njome nositi bez potrebe za ad hoc mjerama teškim desetke milijardi kuna, ističe Grbin.

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok) ocijenila je kako je mjerama pokriven velik broj skupina, a dobro je što se cijene struje i plina zamrzavaju i da je Vlada spremna to subvencionirati.

Socijalni transferi nisu ciljani za one nižeg socijalnog statusa nego djeluju jednako prema svima

Problematično je što mjere za kućanstva, kao socijalni transferi, ponovno nisu jasno ciljane nego se išlo na horizontalne mjere koje djeluju jednako prema svima, kao što je zamrzavanje cijena nekih namirnica

Mi smo predlagali da kućanstvima nižeg socijalnog statusa transferi idu direktno, kako bi mogli pokriti troškove, podsjetila je.

„U oči mi je upalo da potpore dobivaju poljoprivrednici koji proizvode na ekološki i klimatski prihvatljiv način, što je izrazito nejasan kriterij, a i takvih poljoprivrednika nemamo puno", kaže Benčić.

Skidanje PDV-a sa solara je dobro, međutim, mi ćemo inzistirati na brzoj solarizaciji koja bi išla preko HEP-a, poručila je Benčić.

  • +16
Paket pomoći Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Pritom treba imati na umu da 21 milijarda kuna nije iz proračuna nego je dio iz subvencija, dio je gubitak proračuna poput poreznih olakšica za rad studenata, a dio ide iz europskih fondova poput programa 'Zaželi' ili subvencija za poljoprivredu i energetsku učinkovitost.

Obitelji s jednim djetetom dobit će jednokratno 300 kuna

Iz Domovinskog pokreta podsjećaju da su ograničavanje cijena dijela prehrambenih proizvoda predlagali još prije ljeta, no to je i dalje nedovoljno.

"Kaže brižni Plenković kako je demografija pitanje opstanka Hrvatske, a obiteljima s jednim djetetom dat će jednokratno po 300 kuna, te onima s dvoje djece po 500 kuna", ističu u DP-u.

Kada je riječ o studentskim stipendijama i obrocima za studente, DP tvrdi da ukupan iznos tih mjera iznosi 692 milijuna kuna, što je manje  nego je pokradeno u Ini.

Također upozoravaju da je Hrvatska lani po prvi puta u dvadeset godina uvezla više prirodnog plina nego što ga je proizvela, čime se "Vladina mantra o 'hrvatskom plinu kod hrvatskih potrošača' apsolutno demantira".