PREMALE PLAĆE

Granični policajci RH i BiH uskoro u zajedničkom štrajku?

19.07.2012 u 13:15

Bionic
Reading

Pripadnici graničnih policija Hrvatske i Bosne i Hercegovine mogli bi uskoro stupiti u zajednički štrajk zbog nepovoljnog materijalnog položaja u kojemu se nalaze i u jednoj i u drugoj državi, najavio je u četvrtak potpredsjednik sindikata granične policije BiH (GP BiH) Svevlad Hoffman

'Ukoliko štrajkaški odbor (GP BiH) u dogovoru s predsjedništvom sindikata policije Hrvatske donese takvu odluku to će biti jedan sasvim novi štrajk', kazao je Hoffman u intervjuu sarajevskom Oslobođenju.

Podsjećajući kako je GP BiH već mjesecima u nekoj vrsti štrajka zbog najavljenog smanjenja plaća, Hoffman je kazao kako se on provodi temeljitijim provjerama putnika i vozila na graničnim prijelazima na kojima je stoga sada prosječno zadržavanje između 30 i 40 minuta.

Štrajk kojemu bi se pridružili pripadnici granične policije Hrvatske ta bi čekanja znatno odužio.

'Sve će biti po zakonu, no zakon o graničnoj kontroli nije propisao vrijeme obavljanja procedura graničnih provjera i kontrola. Iz toga se može zaključiti što slijedi', kazao je Hoffman.

On je istaknuo kako su pripadnici granične policije Hrvatske dali načelnu potporu mogućem zajedničkom štrajku jer su i sami nezadovoljni primanjima i statusom, no sve će ovisiti o ishodu pregovora koji se vode s hrvatskom vladom odnosno o tome što će donijeti moguće posredovanje.

Hoffman ističe kako je stanje u BiH puno gore jer je u toj zemlji na djelu 'opće divljanje vlasti koja se ponaša bahato'.

'Uvjeravam ih da će snositi odgovornost vrlo brzo', kazao je Hoffman optužujući Vijeće ministara BiH da je bez ikakva stvarnog opravdanja jednostrano prekinulo pregovore sa sindikatom granične policije.