SLOVENSKI PROBLEM

Granica će se utvrđivati po međunarodnom pravu

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 08.05.2009 11:04
  • Objavljeno 08.05.2009 u 10:51
Ivo Sanader

Ivo Sanader

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongracic

Granica između Hrvatske i Slovenije utvrđivat će se po međunarodnom pravu, a ne na načelu pravednosti, po kojem će se rješavati isključivo režim na moru, istaknuo je hrvatski premijer Ivo Sanader u Saboru, koji danas raspravlja o prijedlogu europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna, po kojem će se granično pitanje rješavati pred arbitražnim sudom.

Predloženi sporazum Sanader je nazvao kompromisom, podsjetivši da je Hrvatska tražila da se spor riješi pred Međunarodnim sudom pravde. "Htjeli smo da se pitanje riješi na načelu međunarodnog prava, a ne po načinu - vi imate većinu jadranske obale pa dajte i nama malo", kazao je Sanader.

Dodao je, međutim da bi, ako je spor nemoguće riješiti po međunarodnom pravu, Slovenija trebala pustiti Hrvatsku da uđe u EU, čime bi Savudrijska vala postala dio unutarnjeg mora, a granica između dviju država unutarnjom granicom EU pa bi granična pitanja bilo lakše rješavati.

Naglasio je da su predsjednički trio EU, povjerenik za proširenje EU Ollija Rehna i ministri vanjskih poslova sporazum predložili po načelu "uzmi ili ostavi", te da je o njemu nemoguće pregovarati.

Predlaže se osnivanje ad hoc arbitražnog suda, u kojem će sjediti po jedan stručnjak međunarodnog prava koje će imenovati Hrvatska i Slovenija te trojica koje će imenovati predsjednik Međunarodnog suda pravde, kazao je Sanader.

Naglasio je da načelo pravednosti koje sporazum navodi u vezi s režimom na moru ne može ugroziti načelo međunarodnog prava po kojem se rješava granica.

"Pitali smo može li se ona točka koja govori da će se granica utvrditi po načelima međunarodnog prava ugroziti drugom točkom, koja govori o režimu, a kada nam je odgovoreno da ne može, pristali smo na sporazum", istaknuo je Sanader.

Posebno je pozdravio činjenicu da su parlamentarne stranke suglasne kad je riječ o rješavanju graničnih pitanja sa Slovenijom, te da su "unatoč lokalnim izborima pokazale zrelost da o pitanjima međunarodnih odnosa raspravljaju bez dnevnopolitičkih prijepora".

Ponovio je i da Hrvatska ulazak u EU neće plaćati teritorijem, a Sloveniju još jednom pozvao da odustane od blokade hrvatskih pristupnih pregovora, koje je blokirala još u prosincu.

Ocijenio je da do problema između dviju zemalja nikada nije trebalo doći, ističući da u u činjenici da je između zemalja nastalih raspadom bivše SFRJ ostalo nekoliko otvorenih pitanja "ne vidi ničeg posebnog ni tragičnog".

"Problem je nastao kad su Slovenci odlučili iskoristiti svoje članstvo u EU i NATO-u kako bi otvorena pitanja riješili u svoju korist, što se protivi načelima na kojima je utemeljena EU", kazao je Sanader, naglasivši da u EU ne smije biti zemalja prve, druge ili treće lige", kazao je Sanader, podsjetivši da je jednakost jedno od temeljnih načela na kojima počiva EU.

Sanader je uvjeren i da Hrvatska još uvijek može završiti pristupne pregovore do kraja godine, ili mjesec-dva nakon toga, ako Slovenija pristane odvojiti granična pitanja od pregovora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi