BALDASAROVI PLANOVI ZA SPLIT

Gradski metro, turizam, dovršetak Rive i muzej Hajduka

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 18.04.2013 13:20
  • Objavljeno 01.03.2013 u 16:16
baldasar_ivo

baldasar_ivo

Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec/Cropix

Kandidat SDP-a, HNS-a i HSU-a za gradonačelnika Splita Ivo Baldasar prvi je predstavio dio svog predizbornog programa i bacio rukavicu konkurentima: nakon što je preskočio općeniti obračun i tek poručio da namjerava 'vratiti ponos i dostojanstvo gradu kojega je svojom birtijaškom politikom vlast dovela na razinu palanke, zbog čega se srami kazati odakle je', Baldasar je predstavio četiri konkretna projekta na kojima namjerava raditi ukoliko bude izabran na izborima u svibnju

U vrhu prioriteta je Istočna obala, golemi prostor u samom središtu grada s kojega će se izmjestiti željeznički i autobusni kolodvor, te tako otvoriti prostor za izgradnju kongresnog centra, hotela, stambenih i javnih sadržaja te garaža koje bi riješile problem parkiranja u središtu Splita. Kolodvori bi se preselili u sjeverno predgrađe Kopilica, koje bi s centrom bilo povezano gradskim 'mini-metroom' kroz već postojeći željeznički tunel. Projekt Istočne obale nalazi se u dugoročnim splitskim planovima već desetljećima, no u Baldasarovom stožeru pristupili su mu vrlo konkretno i nakon gotovo godinu dana priprema tvrde da su u stanju pokrenuti njegovu realizaciju.

cropix

cropix

Izvor: Cropix / Autor: cropix

'Veliku ulogu imaju Hrvatske željeznice, s kojima smo intenzivno razgovarali i kojima je u interesu sudjelovati. Ta tvrtka bi ovdje angažirala dio viška zaposlenih, a bila bi u mogućnosti i povući ogromna sredstva iz europskih fondova na račun razvoja prometne infrastrukture', kazao nam je Baldasar nakon što se zajedno s novinarima vlakom provozao kroz 2,3 kilometra dugačak tunel koji povezuje centar grada i Kopilicu. Napominje da je za ovaj projekt dobio snažnu potporu čak pet ministara koji su početkom tjedna posjetili Split i podržali njegovu kandidaturu.

'Veliki pomaci zahtijevaju dozu hrabrosti, ali ne i ludosti. Istočna obala je najdugoročniji i financijski najzahtjevniji splitski projekt, u sklopu kojega ćemo riješiti brojne današnje probleme i snažno potaknuti i razvoj turizma', kazao je Baldasar i najavio da bi prva polovina njegovog mandata bila posvećena rješavanju administrativnih problema i pripremama za ovu golemu investiciju. Kao kandidat za gradonačelnika iskreno je priznao da je upravo turizam jedina slamka spasa za Split.

'Na žalost ili na sreću, ali tako je. Izgubili smo gotovo svu industriju i teško ćemo je ikada vratiti, a kao grad i nemamo velikih prostornih mogućnosti jer će se takvi investitori vjerojatno pojavljivati u susjednim gradovima i općinama. Dok imamo današnje administrativne granice, moramo početi malo više gledati na sebe, a u ovom trenutku ne vidim ništa bolje od turizma. Ne smijemo to tumačiti kao inflaciju broja kuhara i sobarica, u ovoj grani industrije radi puno više fakultetski obrazovanih ljudi nego u drugima, a razvoj turizma sigurno može pokrenuti i građevinarstvo', uvjeren je Baldasar. Drugi projekt na kojemu namjerava inzistirati jest osnivanje komunalne agencije za upravljanje splitskim turizmom, koja neće biti profitabilna nego će poticati razvoj grada kao jedinstvene destinacije, posebno kongresnog i sportskog turizma.

U planovima potencijalnog gradonačelnika je i Stari plac, bivši Hajdukov stadion u samom centru grada, kojega želi urediti tako da samo igralište nastavi postojati u obliku 'parka sportskih legendi', ispod kojega bi se nalazila podzemna garaža, dok bi se na okolnom području izgradilo nešto stambeno-poslovnih objekata, manji trg te muzej sporta i Hajduka. Na samoj obali, pak, želi postupno ukloniti parkiralište smješteno uz same zidine Dioklecijanove palače i urediti taj dio Rive, te srušiti derutnu Turističku palaču i na njenom mjestu izgraditi 'uži i viši' objekt koji bi se stopio s postojećim zgradama i ne bi narušio vizuru Palače.

'Očekujemo da naša konkurencija prokomentira ovaj program kako bismo vodili konkretnu i sadržajnu kampanju', kazao je Baldasar. Svjestan je, kaže, da će dolaskom na mjesto Željka Keruma zateći gotovo sto milijuna kuna minusa u gradskoj blagajni, kao i da je 53 milijuna kuna namijenjenih sanaciji odlagališta otpada Karepovac potrošeno na Zapadnu obalu.

Kandidat za zamjenika gradonačelnika u ime ove koalicije bit će HNS-ovac Goran Kovačević, a ime drugog potencijalnog dogradonačelnika bit će obznanjeno uskoro.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi